Кламер БГ - Новини: Още няма доказателства за изтегляне на руски войска от границата на Украйна

Още няма доказателства за изтегляне на руски войска от границата на Украйна

Свят

|
Четв, 17 Фев 2022г. 17:49ч.
Още няма доказателства за изтегляне на руски войска от границата на Украйна

Още няма доказателства за изтегляне на руски войска от границата на Украйна

Два дни по-късно все още няма безспорни доказателства, че, както твърди, Русия от вторник е започнала да изтегля част от над 100-те хиляди свои военни, струпани в близост до границата с Украйна. Западът реагира на тези твърдения с предпазливост и смята, че рискът от нова военна агресия на Русия срещу Украйна остава. Москва твърди, че изтеглянето продължава, но изисква време. Западната позиция е, че до момента не е наблюдавано никакво значително изтегляне на руски войски.

Украйна не вижда признаци за изтегляне на руските войски от района на границата между двете страни, заяви украинският президент Володимир Зеленски, цитиран от Франс прес и ДПА.

"Наблюдаваме малки ротации. Не бих нарекъл тези ротации изтегляне на сили от Русия", каза украинският президент пред обществената телевизия. "Твърде рано е да се радваме", предупреди той.

Украйна "не се страхува" и "ще се защитава" срещу Русия, увери Зеленски в югоизточния град Мариупол, който се намира близо до фронтовата линия с проруските сепаратисти в Донбас.

Русия отхвърли днес "необоснованите обвинения", че не изтегля войските си от граничните с Украйна региони, предаде Ройтерс. Изтеглянето на войските изисква време, заяви Кремъл.

Руското министерство на отбраната има ясен график за завръщането на войските в постоянните им бази, газа днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

"Ясно е, че групирането за (военните) учения беше изградено в продължение на много седмици и е невъзможно изтеглянето да се случи за един ден. Не могат просто да излетят...има нужда от време", изтъкна Песков.

Според Белия дом Русия е разположила до 7000 допълнителни военни

Русия е разположила на границата с Украйна до 7000 допълнителни военни, някои от които са пристигнали вчера, каза високопоставен представител на Белия дом, цитиран от Франс прес.

"Руснаците съобщиха, че изтеглят войници от границата с Украйна. . . Сега знаем, че това е лъжа. В действителност вече потвърдихме, че през последните дни Русия е увеличила своето присъствие по протежение на границата с Украйна с до 7000 военни, някои от които са пристигнали" в сряда, заяви източникът от американското президентство, пожелал анонимност.

"Русия казва, че иска да намери дипломатическо решение, но нейните действия сочат обратното. Надяваме се тя да смени посоката преди да е започнала катастрофална и разрушителна война", изтъкна представителят на Белия дом. Той предупреди, че Москва "във всеки един момент" може да извърши операция, която да й послужи като претекст за инвазия в Украйна.

Възможно е този претекст да бъде под различни форми като провокация в Донбас или фалшиво навлизане на украински сили на руска територия, предположи анонимният източник.

САЩ са забелязали, че Русия увеличава запасите от банки с кръв за войските си край Украйна, както и че Москва приближава силите си още по-близо до украинските граници и прехвърля още бойни самолети натам, съобщи министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин, цитиран от Ройтерс.

Остин отхвърли твърденията на Москва, че изтегля силите си.

"Аз самият до неотдавна бях войник и знам от първо лице, че подобни неща не се правят без причина", каза в щабквартирата на НАТО министърът, който е пенсиониран генерал от сухопътните войски на САЩ. "И определено не се правят, ако смятате да си съберете нещата и да се приберете у дома."

"Виждаме, че те прехвърлят още бойни и спомагателни самолети. Виждаме ги да повишават бойната си готовност в Черно море", каза Остин. "Дори виждаме как трупат запаси от кръв."

Джонсън вижда "малко доказателства" за руско изтегляне

Има "малко доказателства", че Русия наистина изтегля своите военни части от границата си с Украйна, подчерта британският премиер Борис Джонсън, цитиран от Франс прес.

Директорът на британското военно разузнаване Джим Хокенхъл заяви, че Москва продължава да трупа военни сили в района, противно на това, което казва, предаде Ройтерс.

"Не сме видели доказателства Русия да е изтеглила сили от границите си с Украйна", добави той в рядко публично изявление.

Путин може да протака украинската криза с месеци, заяви британската външна министърка Лиз Тръс. "Понастоящем няма никакви доказателства, че Русия изтегля силите си от граничните с Украйна региони", написа Тръс в статия в британския в. "Дейли телеграф".

"Не бива да имаме каквито и да било илюзии по отношение на способността на Русия да протака това" със седмици, ако не и с месеци, в опит да подрива стабилността на Украйна и единството на Запада, изтъква британската министърка.

Оставаме открити за добронамерени разговори с Русия, заяви днес генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг след края на двудневното заседание на министрите на отбраната на страните от пакта в Брюксел.

Продължаваме дипломатическите усилия за мирно решение на кризата с Украйна, добави той. По неговите думи, въпреки заявленията на Русия, досега не се наблюдава изтегляне на струпаните по украинската граница руски военни сили. Призоваваме Русия да направи това, което заявява, и да изтегли военните сили от границите с Украйна - това е първа крачка към мирно политическо решение, добави Столтенберг.

Спътникови снимки показват движение на руска военна техника

Спътникови снимки показват, че Русия е изтеглила известно количество от своята военна техника от райони край границата с Украйна, но също така и пристигането на друга техника, съобщи Ройтерс.

Освен това, констатира агенцията, Русия все още разполага с голямо количество сили и оборудване близо до съседната си държава, съобщи частна американска компания днес.

Снимките, публикувани от базираната в САЩ компания "Максар текнолоджис", която от седмици проследява струпването на руските сили, не могат да бъдат независимо проверени от Ройтерс, посочва агенцията.

Нови руски твърдения

Руските войски продължиха да се прибират по базите си и днес, след като приключиха военните си учения в пограничните с Украйна райони, съобщи агенция Интерфакс, като се позова на руското министерство на отбраната, предаде Ройтерс.

Ведомството добави, че войските, които бяха прехвърлени в Беларус за участие в общи военни учения с Минск от 10 до 20 февруари, също ще се приберат по базите си след това.

Близо 10 руски военни конвоя с едрогабаритни, тежки и опасни товари са напуснали Крим след маневри. Това съобщи днес пред журналисти пресслужбата на Южния военен окръг на Русия, предаде РИА Новости. Не се посочва накъде са отпътували колоните.

Русия и Беларус ще приключат общите си военни учения на 20 февруари, както е планирано предварително, съобщи руският външен министър Сергей Лавров по повод на западните опасения, че руските войски може да останат в Беларус за по-дълго време.

Отделно от това агенция РИА Новости цитира говорителя на Кремъл Дмитрий Песков, който заяви, че въпросът за продължаването на престоя на руските войски в Беларус не е на дневен ред.

Ученията в Беларус засилиха опасенията на Запада за възможно руско нахлуване в съседна Украйна. Москва отрече да планира подобно нападение.

Беларус може да запази част от донесеното от Русия за общите учения военно оборудване, заяви беларуският лидер Александър Лукашенко.

Лукашенко каза, че възнамерява да обсъди въпроса с Москва, предаде държавната осведомителна агенция БелТА. Беларуският президент съобщи и че Минск може да купи няколко системи от руските ракети земя-въздух С-400 и да ги разположи край Минск, съобщи отново БелТА.

mediapool.bg