Кламер БГ - Новини: САЩ: Путин се готви за продължителна война и може да прибегне до по-драстични мерки

САЩ: Путин се готви за продължителна война и може да прибегне до по-драстични мерки

Свят

|
Вт, 10 Май 2022г. 19:12ч.
САЩ: Путин се готви за продължителна война и може да прибегне до по-драстични мерки

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американското разузнаване смята, че войната на руския президент Владимир Путин в Украйна вероятно ще стане "по-непредвидима" и ще ескалира в следващите месеци, заяви във вторник Аврил Хейнс, директор на Националното разузнаване на САЩ, цитирана от Си Ен Ен.

Заключенията на разузнавателната общност на САЩ са следните:

Путин се готви за продължителен конфликт и целите му се простират далеч зад пределите на Донбас. Следващите месеци на бойни действия ще са от голямо значение, доколкото Русия ще се опита да активизира усилията си. Освен завземането на Донецка и Луганска област и поставяне на Херсон под контрол, руските войски вероятно ще поискат да удължат сухопътния мост и към Приднестровието. За да постигне своите цели, Путин може да въведе военно положение и всеобща мобилизация в Русия. САЩ не виждат "жезнеспособен път на преговори" за регулиране на конфликта в краткосрочна перспектива.

"Смятаме, че президентът Путин се готви за продължителен конфликт в Украйна, по време на който той все още смята да постигне цели отвъд Донбас", каза Хейнс пред членове на Конгреса. Тя добави, че Путин разчита с времето решимостта на Запада да отслабне и тъй като конфликтът продължава, има опасения за това как ще се развива през следващите месеци. "В комбинация с реалността, че Путин е изправен пред несъвпадения между неговите амбиции и настоящия конвенционален потенциал на Русия, това вероятно означава, че през следващите няколко месеца може да навлезем в още по-непредсказуема и възможна траектория към ескалация", каза Аврил Хейнс.

"В крайна сметка, ние смятаме, че това противоречие (между амбиции и възможности-бел.ред.) ще постави началото на период на по-ситуационно вземане на решения в Русия, както по отношение на вътрешните корективи, необходими да се поддържа този натиск, както по отношение на военния конфликт с Украйна и със Запада", каза тя.

"Настоящите тенденции заливат вероятността президентът Путин да прибегне до по-радикални средства, включително да въведе военно положение, да преориентира индустриалното производство или потенциално да ескалира военните действия, за да освободи ресурси, необходими за постигане на целите му, ако конфликтът се проточи или ако той прецени, че Русия губи в Украйна", заяви още Аврил Хейнс.

Тя допълни, че според американската разузнавателна общност Путин няма да прибегне до употреба на ядрени оръжия, освен ако не усети екзистенциална заплаха за Русия.

Американското разузнаване смята, че Путин се подготвя за продължителен конфликт и че неговите цели се простират далеч отвъд източния регион Донбас, където в момента са съсредоточени усилията на руската армия след оттеглянето от Киев в първите седмици на войната.

Дори руснаците да постигнат успех там, ние не сме уверени, че битката в Донбас ефективно ще сложи край на войната, коментира Аврил Хейнс.

Очакванията на САЩ са, че Путин ще иска да завземе източните региони Донецк и Луганск, контрола върху Херсон и потенциално да разшири сухопътния мост в южната част на Украйна към Приднестровието – сепаратисткият регион в Молдова, където в момента са разположени руски войски и оръжия.

Според оценките на американското разузнаване, за да стигне Путин до Приденстровието, ще му се наложи да обяви всеобща мобилизация в Русия – стъпка, която до момента не иска да предприеме.

По време на днешните слушания в Конгреса директорът на Агенцията за военно разузнаване генерал Скот Бериър констатира, че войната в Украйна е в задънена улица. "Руснаците не побеждават и украинците не побеждават и ние тук сме малко в задънена улица", каза той.

Във вчерашната си реч по случай Деня на победата Путин не спомена за плановете си за ескалация на "специалната военна операция" в Украйна, както Москва нарича войната, отбеляза Ройтерс.

Руснаци носят флаг със знака Z, символизиращ руската война в Украйна, редом с портрети на загинали свои близки във Втората световна война, по време на похода на Безсмъртния полк на 9 май в Москва. Снимка ЕПА/БГНЕС

mediapool.bg