Кламер БГ - Новини: САЩ: Кризата заради Covid-19 е различна от Голямата депресия

САЩ: Кризата заради Covid-19 е различна от Голямата депресия

Свят

|
Пон, 18 Май 2020г. 09:19ч.
САЩ: Кризата заради Covid-19 е различна от Голямата депресия

Икономическата криза, предизвикана от пандемията от Covid-19, има фундаментални различия с Голямата депресия и растежът на американска икономика би трябвало да се поднови по-бързо въпреки много високата безработица и дълбоката рецесия, каза шефът на американската централна банка Джероум Пауел в интервю за Си Би Ес.

Спад него не е възможно да настъпи нова Голяма депресия от типа на тази от 30-те години на миналия век, тъй като преди пандемията икономиката е била процъфтяваща, банките са били солидни, а властите са взели адекватни мерки.

Но според Пауел може да има и пик на безработицата от 20 до 25 процента и спадът на БВП на САЩ за второто тримесечие да бъде с около 20-30 процента.

Пауел смята, че сега е важно овладяването на пандемията при липсата на ваксина или на лечение, което да е доказало терапевтичните си способности.

В САЩ се водят дебати между привържениците на бързото отваряне на икономиката и тези на бавното и разумно рестартиране, за да се избегне втора вълна от инфекции.

"Нещата, които за момента имат значение повече от каквото и да е друго, това са медицинските показатели. Това е разпространението на вируса. Това са всички неща, свързани с него, като например мерките за социална дистанция", обяви Пауел.

По повод на тази полемика шефът на централната банка заяви, че не Управлението за федерален резерв трябва да дава съвети относно рестартирането, но допълни, че колкото повече хора се предпазват от заразата, толкова по-скоро може да бъде отворена икономиката, допълва Ройтерс.

Тръмп: Силен спад на новите случаи

САЩ регистрираха 820 нови смъртни случая на заразени с новия коронавирус за последните 24 часа, като това е най-малкото увеличение за 24 часа от 10 май досега. Общият брой на починалите в страната възлиза на почти 90 000 души.

Броят на заразените в САЩ възлиза на 1 486 376 души. Това е над 30 процента от потвърдените случаи в света.

Вчера икономическият съветник на Белия дом Питър Наваро остро разкритикува американските центрове за превенция и контрол на заболяванията, които обвини в първоначални закъснения в тестването и откриването на заразените.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп написа в Туитър, че има силна тенденция към спад на броя на новите случаи на зараза с новия коронавирус в САЩ.

Той призна, че има малки изключения от тази тенденция, която определи като много добра новина.

"Искаме стадиони пълни с хора"

Президентът се включи чрез телефонно обаждане и в благотворителен голф турнир за събиране на средства за борбата с Covid-19, казвайки, че би искал тази есен отново спортните зали да бъдат пълни с хора, независимо дали има или не разработено лечение на заразата с коронавируса, предаде Асошиейтед прес.

"Искаме да се върнем към онова, което беше. Искаме големи стадиони пълни с хора. Искаме спортът отново. Той ни липсва", заяви Тръмп и допълни, че още преди да се измислят ваксини или лечения на заразата, животът в страната, според него, ще се върне към нормалното.

А пред журналисти на Южната морава на Белия дом Тръмп коментира и изказването на Барак Обама за начина му на справяне с кризата с коронавируса. Тръмп нарече Обама некомпетентен президент.

"Това е всичко, което аз мога да кажа. Той беше изключително некомпетентен президент", заяви Тръмп.

Колко са починалите? Не питайте президента Тръмп

Президентът на САЩ Доналд Тръмп изрази скептицизъм за броя на починалите от коронавируса, който му бе съобщен от неговите собствени експерти, пише в редакционен материал в. "Ню Йорк таймс" и отбелязва, че през последните седмици Тръмп изразява недоволство от броя на съобщаваните смъртни случаи от Covid-19.

Броят на починалите, извън всякакво съмнение, буди съжаление: в САЩ смъртните случаи от коронавируса са над 85 000, а случаите на заразяване са 1,4 милиона.

Много експерти по обществено здраве обаче, включително и от правителството на Тръмп, твърдят, че не са преброени всички смъртни случаи и случаи на заразяване.

Въпреки това президентът Тръмп и някои високопоставени членове на правителството изглежда подозират, че броят на починалите от Covid -19 е завишен.

Дебатът за точността на данните, представени от Центровете за контрол и превенция на заболяванията, се е превърнал в толкова гореща тема за Белия дом, че специалният екип за борба с коронавируса прави повторна оценка на броя на смъртните случаи като част от "по-голяма проверка на въпроси, свързани с качеството на данните", заяви правителствен служител пред "Ню Йорк таймс".

Белият дом трябва да направи тази проверка прозрачно и да оповести ако има неизвестни досега опасения. Да се знае колко американци са починали от заболяването е жизненоважно при организирането на ответната реакция. Подобно на много други въпроси, свързани с пандемията, въпросът за броя на смъртните случаи стана причина за объркване в обществото и партийно противопоставяне.

mediapool.bg