Кламер БГ - Новини: САП и "Луфтханза" обявиха първото в света Авиационно блокчейн предизвикателство

САП и "Луфтханза" обявиха първото в света Авиационно блокчейн предизвикателство

Технологии

|
Ср, 01 Авг 2018г. 13:49ч.
САП и "Луфтханза" обявиха първото в света Авиационно блокчейн предизвикателство

Блокчейн базирани решения, които да оптимизират изживяването на пътниците и да направят процесите, свързани с веригите на доставка и поддръжката на авиолиниите, по-лесни и по-добре свързани, търсят авиокомпанията "Луфханза" и технологичният лидер САП. Техните звена "Луфтханза Иновейшън Хъб" (Lufthansa Innovation Hub) и фондът САП.иО (SAP.iO) обявиха в Берлин конкурс "Авиационно блокчейн предизвикателство“, за да привлекат вниманието към потенциала на технологията в авиационната индустрия, да открият революционни идеи в различни сфери на приложенията и да инициират конкретни пилотни проекти.

Независимо дали се отнася до информационни технологии, производство или гражданска авиация, блокчейн вълнува огромен брой хора, заемащи ръководни постове и отговорни за взимането на решения, във всички отрасли, отбелязват от САП в съобщение. Според технологичната компания тази технология има потенциала да промени фундаментално процесите и да даде стойност на веригите.

Много индустриални сфери на дейност, като финансовият сектор, например, вече имат своите първи реални казуси, но играчите в сферата на пътувания и мобилност тъкмо сега започват да децентрализират мрежите си. Към днешна дата, малко иновативни технологични решения, свързани с авиолиниите, се ползват в дългосрочен план и влиянието им върху сектора и незабележимо, обясняват инициаторите на конкурса.

"Искаме да променим това заедно със САП и да видим реалния потенциал на нашата индустрия при използването на блокчейн, както и други ходове за децентрализиране на мрежите", коментира Глеб Тритус, управляващ директор на "Луфтханза Иновейшън Хъб".

Той определя софтуерната компания САП като"перфектния партньор" за Авиационното блокчейн предизвикателство, така че авиокомпанията да допълни нашите задълбочени познания за авиацията със значителен технически бекграунд и ясна блокчейн експертиза. "Освен това, сме впечатлени от размаха на иновационните дейности в SAP, особено в SAP.iO – това е страхотно място за преосмисляне на това как се прави бизнес в индустрия като нашата", допълва Тритус.

Идеята е да се подкрепят блокчейн проекти на млади таланти от цял свят. Търсят се разнообразни вдъхновяващи и революционни блокчейн идеи, отнасящи се за цялата авиационна верига на стойността.

Кандидатите могат да се състезават в три категории.

В "Пътническо предизвикателство" (Traveler Challenge) се търсят идеи, свързани с цялата пътническа верига, които предлагат чиста добавена стойност за пътуващите – от резервация и закупуване на самолетни билети до лоялни програми и идентификация на летището. Крайната цел е по-добре организирано и спокойно пътническо изживяване.

Фокусът в категорията "Предизвикателство при авиолиниите" (Airline Challenge) е върху идеите, които подобряват специфичното за авиокомпаниите управление и свързаните процеси, например оптимизиране на споделянето в рамките на компанията и вътрешните отдели.

"Предизвикателство при доставките" търси проекти, които преосмислят поддръжката и свързаните аспекти в авиационната верига за доставки – от проследяване на документи и дигитализация до прозрачното удостоверяване на документация.

Идеите ще се приемат до 31 август 2018 г.. Потенциалните кандидати ще преминат през няколко етапа по време на селективния процес. Като първи етап, журито ще номинира трите най-добри идеи във всяка категория за менторската програма, която стартира през септември 2018.

"От съществено значение е да се филтрира ненужното и да се намери вярната отправна точка, където блокчейн може да предостави чиста стойност. Останалото зависи от пилотния проект, който с удоволствие бихме подпомогнали заедно със САП. Най-добрият резултат би бил

блокчейн базирано решение, което да приляга към определени аспекти от нашите ИТ планове и инфраструктура, нашите стратегически фокусни зони по отношение на дигитализацията, и да има потенциала да измерва и оказва ясно въздействие", казва още Тритус.

Кандидатстващи проекти ще бъдат оценени от комисия на двете компании и ще се подберат най-добрите идеи, които ще се включат в състезанието по време на иновативния форум на "Луфханза" през октомври 2018 в централата на авиокомпанията във Франкфурт. Спечелилите екипи могат да се възползват от технологичната блокчейн услуга на САП и от достъпа до авиационната екосистема на "Луфтханза", за да управляват своите проекти. Проектът на победителя ще бъде развит със спонсорството на САП, за да добие пазарен вид и да се приложи реално в авиационния сектор и да трансформира цялата пътна индустрия..

"САП се вълнува от партньорството си с "Луфтханза" в това стартъп иновационно предизвикателство за преосмисляне на пътническото изживяване, управлението на авиолиниите и веригите за доставка с блокчейн", коментира Дийпак Кришнамурти, главен стратегически директор и изпълнителен вице президент в САП.

mediapool.bg