Кламер БГ - Новини: Рязък спад на емиграцията от ЕС и особено от Източна Европа във Великобритания

Рязък спад на емиграцията от ЕС и особено от Източна Европа във Великобритания

Европа

|
Четв, 28 Фев 2019г. 18:07ч.
Рязък спад на емиграцията от ЕС и особено от Източна Европа във Великобритания

Общият брой на емигрантите от Европейския съюз във Великобритания е спаднал до най-ниското си равнище след 2009 г. за 12-те месеца до септември 2018 г., сочат официални данни, цитирани от Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че тази тенденция на рязко намаляване се засилва с приближаването на Брекзит.

Броят на емигрантите от страни от ЕС в Обединеното кралство е спаднал до 57 000 за едногодишния период до септември. За сметка на това броят на емигрантите от държави извън съюза е нараснал значително, достигайки 261 000 - най-голямото увеличение след 2004 г., сочат данните на британската Национална статистическа служба. В резултат нетната имиграция в Обединеното кралство през посочения период е 283 000 човека.

Данните отчитат чувствителен спад на емиграцията от новите източноевропейски страни страни членки на ЕС, след като през последните десет години над 1 млн. човека от региона се заселиха в Обединеното кралство.

По този повод Ройтерс обръща внимание на опасенията на британския бизнес от намаляването на емиграцията от ЕС. Агенцията цитира Джонатан Бойз, икономист от Института за кадрово развитие, който със съжаление констатира засилващо се нежелание на квалифицирани граждани на държави от съюза да идват да живеят и работят в Обединеното кралство заради несигурността, предизвикана от Брекзит.

mediapool.bg