Кламер БГ - Новини: Ръководството на БСП бе бламирано и ще реди служебно листата във Велико Търново

Ръководството на БСП бе бламирано и ще реди служебно листата във Велико Търново

България

|
Съб, 29 Май 2021г. 14:33ч.
Ръководството на БСП бе бламирано и ще реди служебно листата във Велико Търново

Корнелия Нинова

За първи път Националният съвет на БСП служебно ще нареди кандидат-депутатската листа на социалистите във Велико Търново, след като местните структури бойкотираха ръководството на партията и за втори път Областният съвет на БСП на събра кворум, за да определи имената на кандидат-депутатите.

Бойкотът е от 7 от 10-те общински структури на БСП в областта, които не приемат представителя на гражданската квота юристът Явор Божанков да е водач на листата и отказа на световния шампион по стрелба и почетен гражданин на Велико Търново Весела Лечева да участва в изборите на 11 юли.

Отводи да участват в листата са си направили още бившият депутат Валентин Ламбев, областният председател на партията Мариана Бояджиева, както и икономистът Димитър Чолаков. Предстои сформиране на областния предизборен щаб.

Планираното за неделя заседание на Националния съвет на БСП пък се отменя и ще се състои на 3-и юни. Тогава трябва да бъде готова окончателно листата на социалистите за участието на БСП в предсрочните избори на 11 ти юли.

Напрежение около нареждането на листите на БСП има и в други области.

В Пловдив градската конференция не утвърди нито един кандидат за депутат в знак на протест срещу ръководството на партията.

Станишев: Партията е сърдита

В събота лидерът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев коментира пред БНР, че БСП непрекъснато излъчва сигнали за постоянни вътрешни междуособици, а никой не би дал гласа си за партия, която постоянно е скарана.

Станишев определи като изкуствено лявото обединение, което Корнелия Нинова сключи с партиите на Румен Петков (АБВ) и на Георги Кадиев ("Нормална държава").

Според него несполучилият опит за обединение на БСП с "Движение 21" на Татяна Дончева е било за сметка на потенциални бъдещи партньори и прогнозира, че това ще бъде лоша база за сътрудничество с "Изправи се! Мутри вън!" след изборите.

Той посочи, че най-важното, което левицата е трябвало да направи, е да си отговори защо след масови протести срещу ГЕРБ и след 4 години в опозиция БСП е загубила половината от гласовете, които е получила през 2017-а година.

"За да обединяваш другите, първо трябва да се обединиш вътре, аз съм много притеснен от това, което чета в медиите, че в много области - Видин, Враца, Кюстендил, Шумен, Добрич, Велико Търново, Пловдив - хора, които носят гласове, се отказват да участват в листите, това показва, че партията е сърдита на наложените отново водачи, които не са познати, на липсата на диалог, във Велико Търново за пореден път потърсиха разбиране от ръководството, не се получи", коментира Станишев

mediapool.bg