Кламер БГ - Новини: Руският патриарх призова да не се ходи на църква заради вируса

Руският патриарх призова да не се ходи на църква заради вируса

Коронавирус

|
Нед, 29 Март 2020г. 15:39ч.
Руският патриарх призова да не се ходи на църква заради вируса

Руският патриарх призова вярващите да се въздържат от посещения в храмовете и да се молят у дома. Призивът той отправи в неделя, когато в Москва бяха регистрирани още 1000 случая на коронавирус. През последното денонощие броят на заразените в цялата страна се е увеличил с 270 човека и общото количество вече е 1534, починалите са 8, излекуваните -64, съобщава сайтът

"стопкоронавирус.рф".

"Ситуацията с разпространението на вируса навлезе в нов стадий. Регистрирани са вече над хиляда случая на заболяването в Москва", съобщи кметът на руската столица Сергей Собянин, който е и ръководител на щаба за борба с епидемията в цяла Русия.

"Никой не е застрахован. Примерът с нещастните италиански и испански градове, също и Ню Йорк, в които всекидневно умират десетки и стотици хора, е пред очите на всички. Моля ви, пазете се. През цялата следваща седмица вие всички останали московчани трябва да останете у дома. А ако все пак се намирате на улицата или в магазина- спазвайте безопасна дистанция", написа Собянин в блога си.

В същото време Руската православна църква призова вярващите да изпълняват всички задължения, предписани от санитарните власти на страната, предаде държавната агенция ТАСС, която цитира проповедта на патриарха след литургията в московския храм "Христос Спасител":

"Призовавам ви, скъпи мои, в близките дни, докато няма специално патриаршеско благословение, да се въздържате от посещения в храмовете".

"Никога не бих казал това, ако не бе удивителният, свят пример на преподобната Мария Египетска", каза Кирил и допълни: "Примерът на Мария Египетска свидетелства за това, че и без посещение в храма може да се спасиш".

Преди ден руските власти въведоха по-строги ограничения за социалните контакти межзу хората. Седмицата от 30 март до 6 април е обявена за неработна.

В Москва са затворени всички магазини, с изключение на тези за храни, както и аптеките. Затворени са развлекателните заведения, парковете, училищата и университетите.

Руското правителство препоръча да се въведат аналогични мерки и в другите региони на страната, а местните власти вече започват да издават съответните разпореждания. От 30 март границите на Русия ще са напълно затворени.

Президентът Владимир Путин допреди десетина дни твърдеше, че ситуацията с коронавируса в Русия е "под контрол", а Кремъл настояваше, че поставянето на московчани под карантина не е на дневен ред.

Във вторник обаче Собянин отправи необичано предупреждение към президента, че официалната статистика за броя на заболелите в Русия не отговоря на действителността и реалното количество е доста по-голямо.

След това Путин заяви в официално обръщение, че в страна с размерите на Русия е "обективно невъзможно да се спре разпространението" на коронавируса. Той призова руснаците да си останат вкъщи и обяви следващата седмица за неработна.

mediapool.bg