Кламер БГ - Новини: Руският парламент затяга закона за "чуждестранните агенти"

Руският парламент затяга закона за "чуждестранните агенти"

Свят

|
Ср, 08 Юни 2022г. 14:12ч.
Руският парламент затяга закона за "чуждестранните агенти"

Андрей Луговой

Долната камара на руския парламент даде първоначално одобрение на законопроект, който допълнително ще затегне законите на страната срещу "чуждестранните агенти" в момент, когато президентът Владимир Путин предупреди руския народ да се пази от предатели, съобщи Ройтерс.

Законопроектът, който беше приет с 346 гласа "за" и 17 "против" на първото от трите четения, гласи, че всяко лице, което получава финансова или друга подкрепа от чужбина, може да бъде обявено за чуждестранен агент.

Законодателният акт отразява климата на враждебност и недоверие към Запада, който се засили, след като Русия нахлу в Украйна на 24 февруари и върху страната се стовари вълна от западни санкции, посочва Ройтерс.

В речта си пред Държавната дума съавторът на законопроекта Андрей Луговой обвини различни неназовани руски публични фигури, че са получили "специално обучение" в Обединеното кралство, чиято цел били опитите Русия да бъде унищожена "отвътре".

"Какви задачи са им поставени? Какви документи подписват? Трябва да разгледаме това подробно", каза Луговой.

Законопроектът въвежда и нова категория "лица, свързани с чуждестранен агент". По-рано Луговой заяви, че в тази категория могат да бъдат включени роднини на чуждестранни агенти или други лица, които са им помогнали да извършват дейността си.

Терминът, който носи конотации на шпионаж от времето на Студената война, се използва от Русия като враждебен етикет за хора и организации, за които смята, че се занимават с политическа дейност с чуждестранна подкрепа.

Затягането на закона идва почти 15 седмици след началото на войната на Русия в Украйна. През март Путин заяви, че Западът се опитва да използва "пета колона", за да подкопае страната и заяви, че руснаците "винаги ще могат да различават истинските патриоти от мръсниците и предателите", припомня Ройтерс.

По закон чуждестранните агенти са длъжни да обозначават всяка публикация, включително в социалните медии, с дълга декларация за отговорност, да докладват редовно за приходите и разходите си и да се подлагат на финансов одит.

Съгласно законопроекта руският медиен регулатор Роскомнадзор ще има право да блокира уебсайтове на чуждестранни агенти по искане на министерството на правосъдието без съдебно решение.

"Естествено е, че тези организации, които участват в руските вътрешните работи за чужди пари, трябва да бъдат подложени на най-строг контрол. Точка. Имаме стотици, ако не и хиляди материали за такива организации", каза Адалби Шхагошев, депутат от доминиращата партия "Единна Русия".

Първият руски закон за чуждестранните агенти беше приет през 2012 г. Оттогава той беше разширен така, че да включва и организации с нестопанска цел, медии и отделни руски граждани, включително журналисти и активисти.

Понастоящем списъкът включва 166 физически и юридически лица.

Списъкът се използва, за да бъдат взимани на прицел медии, включително германската радиостанция Дойче веле, независимият новинарски сайт "Медиазона" и телевизия "Дожд".

mediapool.bg