Кламер БГ - Новини: Навални е върнат в затвора; адвокатката му твърди, че е бил отровен

Навални е върнат в затвора; адвокатката му твърди, че е бил отровен

Свят

|
Пон, 29 Юли 2019г. 19:09ч.
Навални е върнат в затвора; адвокатката му твърди, че е бил отровен

Руският опозиционен водач Алексей Навални беше изписан от московската болница, където беше лекуван от неизяснен здравен проблем, и беше върнат в затвора под стража, съобщи неговият личен лекар Анастасия Василиева, цитирана от Ройтерс.

Лакарката изказа по-рано предположение, че състоянието на Навални може да е причинено от токсичен агент. Тя каза, че по тялото на Навални е имало подутини, а на лицето му е имало обрив, като това може да означава, че той е станал жертва на химическо отравяне.

Руски държавни медии съобщиха, че Навални може да е получил обрив като алергична реакция, но Василиева, каза, че той никога не е имал алергии, посочва ДПА.

Официалната диагноза на Навални е "контактен дерматит", но Василиева каза, че не е извършвана консултация с токсиколог, нито токсикологични тестове. Според нея токсичният агент, причинил подуването и обрива, е неясен.

Лекарката подчерта, че Навални е бил върнат в затвора без да се е възстановил напълно, отбелязва Франс прес

Адвокатката на Навални Олга Михайлова заяви днес пред репортери пред болницата, че клиентът й е бил отровен с неустановено химическо

По-рано представител на болницата заяви, че Алексей Навални е в задоволително състояние.

43-годишният Навални бе откаран вчера в болница, след като получи остра алергична реакция в затвора, където излежава 30-дневна присъда за нарушение на законодателството във връзка с демонстрациите.

Съобщенията за здравословното състояние на Навални са противоречиви, отбелязва Ройтерс.

Причината за алергичната реакция или за отравянето все още не е ясна. Съюзникът на Навални Леонид Волков допусна вчера, че наистина е възможно да става дума просто за алергична реакция, като аргументира предположението си с лошите санитарни условия в затвора, където Навални излежаваше присъдата си.

Навални бе осъден на 30 дни административен арест за призив за протест в Москва в събота срещу изключването на няколко опозиционни кандидати от участие в местните избори на 8 септември.

В края на краищата съботният протест се състои въпреки натиска на властите и последвалото брутално полицейско насилие, при което бяха арестувани 1400 души.

Въпреки че изборите за състав на Московския градски съвет не са национални, опозиционните активисти виждат в тях възможност да се опитат да спечелят влияние в руската столица, където подкрепяните от Кремъл кандидати в миналото се оказаха по-малко популярни, отколкото в друга части на страната.

Избирателната комисия обаче не позволи на опозиционните кандидати да участват в изборите за Московския градски съвет с мотив, че не са събрали достатъчно подписи, за да се кандидатират.

mediapool.bg