Кламер БГ - Новини: Руски шпиони използвали френските Алпи за база, от която действали и в България

Руски шпиони използвали френските Алпи за база, от която действали и в България

България

|
Четв, 05 Дек 2019г. 13:20ч.
Руски шпиони използвали френските Алпи за база, от която действали и в България

Френският департамент Горна Савоя в Алпите най-вероятно е бил използван за логистична база от руските шпиони, които са действали в редица европейски държави, включително и в България. Това се твърди в публикация на френския вестник "Монд", която цитира разследване на британските, френските и швейцарските разузнавателни служби.

Разследването е започнало през пролетта на 2018 година. Спецслужбите са установили, че във френския департамент, който граничи с Швейцария и Италия, е използван като резервен и логистичен център за руските шпионски операции в Европа. Информацията е дадена на "Монд" от високопоставен представител на френското разузнаване.

Шпионската група се е състояла от 15 души, които са били част от специалното звено "29 155" към руското главно разузнавателно управление(ГРУ). Те се занимавали с убийства, саботаж и тайна размяна на съобщения, твърди "Монд".

Шпионската група е действала във Великобритания, България, Кримския полуостров, Молдова и Черна гора. Руснаците са действали в Европа от 2014 г., а във Франция са били за последен път през 2018 г. Смята се, че там са били и някои от извършителите на нападението с "Новичок" срещу Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в английския град Солсбъри.

Руските агенти не са провеждали операции на френска територия, но на няколко пъти са пребивавали в малки градове като Анмас, Шамони, Евиани в алпийския департамент Горна Савоя. Смята се, че те не са имали контакт със служителите на посолството на Русия във Франция.

mediapool.bg