Кламер БГ - Новини: Руски съд постанови домашен арест за говорителката на Навални и глоба за съпругата му

Руски съд постанови домашен арест за говорителката на Навални и глоба за съпругата му

Свят

|
Пон, 01 Фев 2021г. 18:08ч.
Руски съд постанови домашен арест за говорителката на Навални и глоба за съпругата му

Руски съд постанови говорителя на намиращия се в ареста критик на Кремъл Алексей Навални - Кира Ярмиш, да бъде държана под домашен арест до 23 март, съобщи адвокатът й, цитиран от Ройтерс.

Ярмиш е заподозряна, че е нарушила противоепидемичните мерки срещу разпространението на коронавируса по време на неразрешен митинг, посочва РИА Новости, като се позова на говорителя на съда.

По-рано в понеделник московски съд глоби с 20 000 рубли съпругата на Навални Юлия заради нарушение на правилата за организиране или провеждане на митинги, съобщи ТАСС, като се позова на пресслужбата на съдилището.

Юлия Навалная бе задържана вчера на неразрешено шествие до московския следствен изолатор, където държат под стража съпруга й, доставена в полицията, а после освободена срещу задължение да се яви при поискване. Тя бе задържана и при аналогичен протест в защита на Навални на 23 януари и освободена, без да й се съставя протокол.

За участие в неразрешени акции в Русия виновните подлежат на отговорност, включително наказателна, отбелязва агенцията.

Според неправителствената организация ОВД-инфо над 5300 участници в протести са задържани вчера в цяла Русия - рекорд в съвременната история на страната, съобщават правозащитниците, цитирани от Франс прес. Близо 1800 са били задържаните в Москва, а около 1200 - в Санкт Петербург.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков нарече тези репресии оправдани и заяви пред журналисти, че в проявите са участвали "доста нехранимайковци и провокатори, повече или по-малко агресивни спрямо силите на реда".

mediapool.bg