Кламер БГ - Новини: Руски сапьори твърдят, че са открили български боеприпаси в Алепо

Руски сапьори твърдят, че са открили български боеприпаси в Алепо

България

|
Ср, 28 Дек 2016г. 12:54ч.
Руски сапьори твърдят, че са открили български боеприпаси в Алепо

Руските военни, разминиращи и обезопасяващи сирийския град Алепо, са открили боеприпаси, произведени в САЩ, Германия и България, съобщи Иван Громов, командир на група за разминиране в Международния противоминен център.

Там има боеприпаси, стрелково оръжие и снаряди за установки ”Град“ – германско, американско и българско производство, каза той пред ”Русия 24“.

Руските сапьори са намерили още 122-милиметрови минометни снаряди, снаряди за реактивни системи за залпов огън, ръчни гранати, гранатомети и снаряди за гаубици – в количества като за цял батальон.

Преди ден говорителката на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че в Сирия са намерени оръжия, произведени в България с изтекъл руски лиценз.

”България зае удобна позиция, оставяйки неуреден въпроса за износа на военна продукция за трети страни, в момент, в който става въпрос за смъртоносни доставки, които може да се появят във всеки въоръжен конфликт в света”, каза Захарова.

Тя твърди, че от края на 90-те години на миналия век Москва води преговори със София за сключването на двустранно междуправителствено споразумение за лиценз, който да регламентира експортът на военна продукция в трети страни.

”За съжаление българската страна не бърза да го сключи. Изглежда, че неуредеността на въпроса напълно устройва определени лица в България. Позицията е удобна – продаваме на някои държави, които не използват руско въоръжение и техника. А къде посредникът ще предаде продукцията, за българските производители не е важно. Но не става въпрос за карфички. Става въпрос за търговия със смъртоносни товари, от които загива включително цивилното население на Сирия, за чиято съдба Европейският съюз е толкова загрижен”, коментира Захарова.

”Изникват редица въпроси – в кои още горещи точки това нелегално оръжие може да се появи? Освен нас, както разбирам, този въпрос не вълнува нито Вашингтон, нито Брюксел“, каза още тя.

България е обект на отдавнашни критики, че произведено в страната оръжие достига до различни военни конфликти. Официалната позиция на България обаче е, че не можем да носим отговорност в случаи когато българска военна продукция се препродава. Според неофициална информация от месеци тлее напрежение между МВнР и Министерството на икономиката, тъй като дипломатическото ведомство е получавало оплаквания от други страни. В същото време икономическото министерство смята, че става въпрос за бизнес интереси, които страната ни не може да пропуска. Повече от година българският оръжеен бизнес бележи голям ръст, като има планирани поръчки за месеци и дори години напред.

На фона на коментарите на Захарова в сряда руските военни отново докладваха, че сапьорските екипи, участващи в разминирането на Алепо, са се натъкнали на боеприпаси, произведени в САЩ, Германия и България.

След освобождаването на Алепо руси военни разминират града, като по техни думи представителите на т. нар. умерена опозиция са минирали ”буквално всичко“, дори детските площадки.

Руският център по примирение на враждуващите страни в Сирия съобщи по-рано, че от 5 декември досега руски сапьори са разминирали в Алепо територия с обща площ от 966 хектара (9.66 кв. км).

mediapool.bg