Кламер БГ - Новини: Руски медии: Путин може би планира анексия на Донбас

Руски медии: Путин може би планира анексия на Донбас

Свят

|
Вт, 13 Юли 2021г. 12:36ч.
Руски медии: Путин може би планира анексия на Донбас

Сн. БГНЕС

Президентът на Русия Владимир Путин изтъкна в статия, че е убеден в единството на руснаците и украинците и мнението му не е отстъпка пред политическата конюнктура, пише руският в. "Труд".

Озаглавена "За историческото единство на руснаците и украинците", статията бе публикувана на сайта на Кремъл, преведена и на украински. Пълния й текст на руски поместват днес официозът "Российская газета" и други издания; трети публикуват откъси и тезиси от материала.

Руският лидер заявява, че Западът планомерно е тласкал Киев към ограничаване на икономическото сътрудничество с Москва, въвличайки Украйна в опасна геополитическа игра с цел да я превърне в бариера между Европа и Русия.

Но Путин подчертава, че Русия никога няма да стане "Антиукрайна", посочва "Известия".

Говорили пред изданието експерти очакват статията на Путин да привлече вниманието на "умни хора" в Украйна, "които ще разберат накъде ги тегли сегашното ръководство и веднага щом стане това, в отношенията между двете страни всичко ще си дойде на мястото".

Според Путин Русия е отворена за диалог с Украйна, но за целта Киев трябва да отстоява националните си интереси, а не да бъде оръдие за борба с Москва в чужди ръце, пише "Лента".

Създавайки съветската държава, болшевиките "раздаваха щедри териториални подаръци", напомня Путин,

цитиран във "Взгляд". Авторът "намеква на киевските власти, че ако не се осъзнаят и не сменят курса, Украйна ще започне да се руши, ще изгуби много региони и в крайна сметка ще се върне в границите, в които е влязла в състава на СССР", заявява Марат Баширов, политик от проруския украински сепаратистки регион Донбас.

"Московский комсомолец" вижда в статията "последен ултиматум" към Украйна и "намек за кардинална промяна" в официалната позиция на Русия, признаваща "за момента", че Донбас е част от Украйна.

Ето мнението на Путин: "Все повече се убеждавам: Киев просто няма нужда от Донбас". Щом Киев няма нужда от Донбас, кой има нужда от него? Отговорът според мен е толкова очевиден, че дори няма защо да се казва на глас, пише наблюдател на вестника.

От гледа точка на Москва мощната кампания на Киев, насочена към дискриминация на всичко руско, вече не е вътрешна работа на самата Украйна. Сега тя е и "вътрешна работа" на Русия - страна, която ще взема всички необходими мерки, за да брани своите интереси.

Не става дума "за пропагандна шумотевица или опит за блъф. Путин започва осъществяването на отдавна изстрадан и подробно обмислен план. Което внезапно прави 2021 до болка да заприлича на 2014 година", припомня всекидневникът анексията на украинския полуостров Крим от Москва.

Киев "натрапва на своето население краен етнически и шовинистичен украински национализъм" - руският президент "най-сетне" определи това "като главна причина за връщането на Крим в състава на Русия, като главна причина за борбата на Донбас и за борбата на Русия за Донбас", пише в коментар главният редактор на агенция РЕГНУМ Модест Колеров.

"Путин няма да отстъпи на Украйна нито Крим, нито Донбас. И това е само началото", твърди московският журналист.

По БТА.

mediapool.bg