Кламер БГ - Новини: Руски кораб се запали и потъна в Норвегия

Руски кораб се запали и потъна в Норвегия

Свят

|
Четв, 26 Септ 2019г. 13:37ч.
Руски кораб се запали и потъна в Норвегия

Руският кораб "Бухта Наездник" от Мурманския риболовен флот се преобърна и потъна в норвежкото пристанище Тромсьо след 22-часов пожар, съобщи норвежката телевизия Ен Ар Ко, цитирана от ТАСС.

Над водата е само десният борд на плавателния съд, районът е задимен. Наблизо продължава да работи катер, оборудван с водно оръдие.

Тази нощ пожарникари очертаха около кораба зона за сигурност и евакуираха над 90 души в радиус от 300 метра от кея. Местните власти ограничиха движението в града заради задимяването и риска от експлозия, тъй като на борда имаше 200 литра дизелово гориво и цистерна с амоняк.

Дизеловото гориво може да замърси водата; пристанищните власти и бреговата охрана работят на местопроизшествието с оглед заплахата от взрив, заяви полицейският говорител Уле Северуд.

По данни на руското генерално консулство в Хиркенес никой от руските моряци не е пострадал. Всичките 29 членове на екипажа за евакуирани; само двама са настанени в болница за наблюдение.

Корабът с водоизместимост 2878 тона, построен в Норвегия през 1991 г., се е отбил в Тромсьо за смяна на екипажа и планов ремонт, съобщи собственикът му. Според норвежките огнеборци на борда са работели заварчици, искрите са подпалили риболовни мрежи, а после пламъците са обхванали също хидравлични масла и пластмаси.

Обичайно "Бухта Наездник" лови риба в Североизточния Атлантик.

mediapool.bg