Кламер БГ - Новини: Руската посланичка: Постоянно разсъждаваме България с ЕС ли е, със САЩ или с Русия

Руската посланичка: Постоянно разсъждаваме България с ЕС ли е, със САЩ или с Русия

България

|
Пон, 12 Апр 2021г. 17:22ч.
Руската посланичка: Постоянно разсъждаваме България с ЕС ли е, със САЩ или с Русия

"Най-важното е българите да мислят за България, а да не изпълняват нечии поръчки и да си сътрудничат с всички и да получават изгода от всички. Това е най-важното, защото ние постоянно разсъждаваме – България с ЕС ли е, или със САЩ, или с Русия, постоянно поставяме тази алтернатива. Но не бива да я има алтернативата и изборът е ваш - сътрудничество с всички и ще е за благото на българския народ", коментира руската посланичка в България Елеонора Митрофанова.

Тя определи отношенията между Русия и България като нормални.

"В последно време заради скандалите - да кажем така – градусът на тези отношения се е понижил. Освен това мисля, че имаме голям потенциал за сътрудничество, който не е задействан въобще, а не е задействан заради сегашните съюзници, така да ги наречем, на България, които много искат да изместят Русия от всички сфери на сътрудничество. Мисля, че е това обаче е невъзможно", каза Митрофанова пред бТВ.

Тя коментира последния шпионски скандал у нас, който според нея няма общо с действителността.

"Това се случва на ниво скандал за съжаление и няма нищо общо с действителността. Затова се отнасяме спокойно. В дипломацията има понятни ответни мерки - ваши дипломати също ще бъдат изпратени от Москва. Не е понятно на кого ще му е по-добре от това", каза още руският посланик.

По-рано Москва обяви шпионската афера като "шоу" и "лов на вещици".

Миналия месец прокуратурата обяви безпрецедентно разбиване на шпионска мрежа в полза на Русия. Според държавното обвинение в нея са участвали действащи и бивши военни, които събирала и предавали на руското посолство чувствителна информация.

От руското посолство очаквано отхвърлиха тезата на прокуратурата.

Във връзка с твърдението на прокуратурата и разпространените записи, на които се вижда, че съпругата на посочения от държавното обвинение за ръководител на шпионската мрежа – т.нар. "резидента" Иван Илиев, да влиза в руското посолство, посланичката Митрофанова каза в интервю за "24 часа", че въпросната жена

"влиза именно в консулския отдел, а не в посолството, както беше съобщено на пресконференцията), то, по нашата информация, тя е подавала молба относно решаване на пенсионни въпроси, а след това е дошла, за да получи съответното потвърждение".

mediapool.bg