Кламер БГ - Новини: Руската полиция арестува над 100 души на протести по повод рождения ден на Навални

Руската полиция арестува над 100 души на протести по повод рождения ден на Навални

Свят

|
Пон, 05 Юни 2023г. 12:23ч.
Руската полиция арестува над 100 души на протести по повод рождения ден на Навални

Руската полиция арестува над 100 души на протести по повод рождения ден на Навални

Руската полиция арестува над 100 души, излезли на улиците, за да отбележат 47-ия рожден ден на Алексей Навални, най-известния руски опозиционен лидер, съобщи група за наблюдение на протестите ОВД-Инфо, цитирана от Ройтерс.

В изявление на организацията се казва, че към 22:42 ч. московско време (1942 г. по Гринуич) в 23 града са били задържани 109 души. След нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 г. властите предприемат силни мерки срещу проявите на несъгласие и в повечето градове са задържани само няколко души.

Навални излежава присъда от над 11 години затвор за измама и неуважение към съда. Според него обвиненията са били скалъпени, за да му се запуши устата.

Кадри от Москва и Санкт Петербург показват как полицията арестува отделни протестиращи. Един мъж вдига за кратко плакат, след което московската полиция го отвежда, приведен и стенещ от болка. В руската столица бе арестуван и друг мъж, издигнал плакат с надпис на английски език "Освободете Навални".

В Санкт Петербург жена, придружена от дете, заяви пред медиите, че е била задържана с непълнолетното си дете, защото е против войната.

През април Навални, който стана известен с обвиненията си срещу руския елит и твърденията за огромна корупция , заяви, че срещу него е образувано "абсурдно" дело за тероризъм, по което може да бъде осъден на още 30 години затвор.

mediapool.bg