Кламер БГ - Новини: "Руската партия" в Полша претворява в живота сценариите на Путин

"Руската партия" в Полша претворява в живота сценариите на Путин

Европа

|
Четв, 03 Дек 2020г. 13:25ч.
"Руската партия" в Полша претворява в живота сценариите на Путин

В последно време в Русия много са се загрижили за нас. "Унгария и Полша защитават традиционните ценности, те казват, че цялата тази политика, свързана с мигрантите и ЛГБТ, не е подходяща за тях. А Старата Европа отговора: приспособявайте се или ще ви санкционираме". Така политологът Сергей Кургинян, редовен участник в предавания на руския Първи канал, коментира намерението на Варшава и Будапеща да наложи вето на бюджета на ЕС.

Главният пропагандист на руската телевизия Дмитрий Кисельов отбеляза, че се планира част от бюджета на ЕС да се насочи за борба с последствията от пандемията. "Но има условие. Получателите са длъжни да съблюдават принципите на върховенството на правото в ЕС. Тоест, да изпълняват всички решения на Брюксел, включително да приемат концепцията на отворени врати по отношение на мигрантите и да изпълняват квотите за разселване на бежанци", обяснява той.

Преключвам на TVP (полската телевизия) и чувам точно същото, само че на полски. В материал под заглавие "Идеологическият терор в Европейския съюз" ми разказват, че Брюксел се готви на въведе принципа "пари срещу върховенство на правото", стремейки се на застави Полша да приеме мигранти.

В Кремъл отдавна инвестират в това в Полша да се появят хора, говорещи и действащи в съответствие с руските интереси. Най-после го дочакаха. Вече самият Ярослав Качински звучи като руски пропагандист, убеждавайки, че ЕС е нещо по-лошо от СССР. "Даже в условията на комунизма можеше да се отстояват определени сфери на човешка свобода, право на избор. ... Сега органите на ЕС (...) изискват от нас, да преосмислим цялата си култура, да отхвърлим всичко, което е най-важно за нас", каза Качински в интервю за "Газета полска цодзенне".

Припяваше му министърът на образованието Пшемислав Чарнек: "В Европа всичко стана по-лошо, отколкото беше при комунизма и Съветския съюз".

Редиците на "руската партия" в Полша нарастват, а нейната дейност се активизира.

"Достатъчно"

"Една от приоритетните задачи на руските спецслужби е да се внесе разкол в Запада, тоест в ЕС и НАТО. Методите се свеждат предимно до иницииране на действия, съответстващи на руските интереси", обяснява шефът на полската Служба за военно контраразузнаване в периода 2008 - 2013 г. генерал Януш Носек.

Защо правят това? "ЕС за Русия е играч, който не е от нейната категория, а такива като Качински или Орбан руснаците могат с лекота да въртят на пръста си", добавя бившият ръководител на Полския институт за международни отношения професор Роман Кузняр.

Допитванията до общественото мнение вече много години показват, че почти 90% от поляците одобряват членството на Полша в ЕС, поради което никой не предлагаше да се започне дискусия за перспективата за евентуален "полекзит".

Но всичко е временно. Сега действащата в Полша "руска партия" започна да помага на руснаците за убеждават поляците, че ползите от членството в ЕС са доста съмнителни. Да настрои поляците срещу ЕС се старае, например, лидерът на "Солидарна Полша" Збигнев Зьобро. В предаване на католическата радиостанция "Сюдма9" той намекваше, че Полша ще пострада от напускането си на ЕС по-малко, отколкото "старите" страни членки. "Всяка година богатите европейски страни изнасят от Полша доста повече пари, отколкото ние получаваме в рамките на субсидиите на ЕС", лъжеше той.

В края на ноември редакцията на проправителствения седмичник "До жечи" реши, че вече боже да обяви на корицата си: "Трябва да кажем на ЕС "достатъчно". Ние имаме право да обсъждаме полекзит". "Началото на дискусия на тази тема съответства на руските интереси. Благодарение на нея може да бъдат създадени политически сили или кръгове, които ще работят за разкол в ЕС или излизане на Полша от него", отбелязва генерал Носек.

Генерал Пьотр Пител, ръководил военното контраразузнаване в периода 2014 - 2015 г., обръща внимание, че руските спецслужби се славят с такъв род операции. "Това е типична за тях дейност, състояща се в това, в менланото пространство на едно общество да се пусне идея, чието обсъждане по-рано е изглеждало немислимо. По този начин се отварят възможности за по-нататъшни крачки", посочва той.

Руски полигон

Нещо странно започна да става преди няколко години. През юни 2014-та седмичникът "Впрост" публикува дешифровка на записи от разговори на политици и високопоставени служители, свързанипредимно с управляващата тогава коалиция между "Гражданска платформа" (PO) и Полската селска партия (PSL). В тези разговори нямаше нищо особено освен ефектни шеги и изказвания, овкусени с нецензурна лексика. Въпреки това обаче се разгоря скандал, който разтърси полската политическа сцена.. Месец преди изборите дешифровката на поредна порция записи публикува сп. "До Жечи". Гражданска платформа претърпя поражение, а на власт дойде партията "Право и справедливост", вкарала заедно със себе си в Сейма и "Солидарна Полша" на Збигнев Зьобро и "Съглашение" на Ярослав Говин. Трудно е да се каже дали тази коалиция щеше да победи без скандала с подслушаните разговори, но във всеки случай той й помогна", казва Януш Носек.

Келнерите от ресторанта, където са били записани тези разговори, казаха пред следствието, че поръчката е дошла от бизнесмена Марек Фалента. Повече информация успяха да получат журналистите от "Нюзуик Полша", "Политика" и "Газета виборча". Оказа се, че Фалента се е занимавал с купуване на въглища от Русия, за което е дългжгал на руснаците 26 милиона долара. Дали той не е решил да си изплати дълговете с помощта на записи от разговори на полски политици? Сътрудници на полските спецслужби дават пред журналистите положителен отговор на този въпрос.

Когато обаче "Право и справедливост" взе под свой контрол спецслужбите и прокуратурата, следователите започнаха да избягват като огън темата за записаните разговори. Бе приета версията, че Фалента е записвал политици, стремейки се да им отмъсти за това, че са му пречили за внася въглища от Русия. Той получи две и половина години затвор. "Руският мотив трябва да бъде изучен. По-добре би било да се окаже, че въпросът е в непрофесионализма на полските спецслужби и прокуратурата, а не в инспирациите от страна на Москва", казва генерал Носек.

"Руснаците отработват у нас техниките, които после ще използват на Запад. Полученият в Полша опит им помогна в хода на американските избори, спечелени от Тръмп", казва бившият външен министър на Полша Радослав Сикорски. През 2019 г. агенция Асошиейтед прес публикува материал, намекващ, че Полша, където планът за отстраняване от власт на коалицията между Гражданска платформа и Полската селска партия успя, може да е била за руснаците като полигон, на който те са тренирали в навечерието на изборите в САЩ.

Разрушаване на източната политика

В онзи момент идването на "Право и справедливост" на власт бе изгодно за Русия. Предишната управаляваща коалиция поддържаше демократичните страни от бившия СССР. Когато Украйна започна да се обръща на Запад, а в края на 2013 г. на киевския Майдан започнаха протести, Сикорски пътува заедно с ръководителите на дипломацията на Германия и Франция до Киев, за да помогне за провеждане на преговори между протестиращите и Виктор Янукович.

"Полша имаше такава дипломатическа позиция, че ЕС и САЩ ни поверяваха урегулирането на украинската криза в международен контекст", спомня си Сикорски. Янукович избяга в Русия, но руснаците се стараеха да дестабилизират Украйна. През пролетта на 2014-та те анексираха Крим и започнаха войната в Донбас. Полша бе една от страните в ЕС, които по-високо от всички настояваха за санкции спрямо Москва.

След смяната на полското ръководство в контактите с Украйна на първо място излязоха претенциите по повод на това, че украинците не са се покаяли за Волинското клане (масово етническо прочистване на Волиния посредством унищожение на полско цивилно население, проведено през 1943 г. от прогерманската колаборационистка Украинска въстаническа армия – бел.ред.). Министърът на вътрешните работи Мариуш Блащак приветства, например, забраната за влизане в Полша на украинската музикална група "От винта", съзирайки в нейната дейност пропаганда на "бандеризма" (Степан Бандера, председател на Организацията на украинските националисти, провъзгласила на 30 юни 1941 г. възстановяването на Украинската държава – бел.ред.). Дотогава тази група е посещавала Полша вече 20 пъти без да стане дума за никакъв "бандеризъм".

Руснаците можеха само да се радват на това, че полско-украинските отношения деградираха до такова ниво, а нашата източна политика се оказа разрушена. Именно тогава новият министър на отбраната Антоний Мачеревич реши да нахлуе в сградата на Експертния център за контраразузнаване на НАТО, подкопавайки доверието на нашите съюзници. По-нататък той отслаби полската армия, пращайки в оставка най-опитните командващи и прекъсвайки контрактите за доставка на оръжие.

Руснаците залагат на онези сили, които могат да задълбочат разколъ в обществото. За Кремъл няма значение дали те са десни или леви, главното е да защитават радикални позиции и да се обявяват срещу либералната демокрация. Затова във Франция Кремъл спонсорира Марил льо Пен, която иска заедно с Путин да "защитава християнските ценности като европейско достояние", а в Германия залага и на "Левите", и на "Алтернатива за Германия".

В лаагера на полските "Обединени десни сили" активисти на "руската партия" станаха политици от "Солидарна Полша". Тя задава тон за нападките срещу мигрантите и ЛГБТ-общността, което съответства на идеологията на Кремъл, който забрани в Русия "пропагандата на хомосексуализма". Обединението се опитва да разделя и Европа, като плаши поляците с Германия. "Немците не могат да ни учат на върховенство на правото. Те досега не са платили нито едно евро за предишните уроци, които ни преподаваха", заяви в Европейския парламент представителят на "Солидарна Полша" Патрик Який.

Неговата партия шантажира премиера Моравецки, който преди няколко месеца казваше, че блокирането на бюджета на ЕС би било неразумна стъпка. Сега той вече подпява на "Солидарна Полша".

През януари 2018 година представители на тази партия провокираха международен скандал, предлагайки поправки към Закона за Института за национална памет. Съгласно тези поправки, онези, които не са съгласни с официалната историческа политика на управляващите (например се припомня, че в годините на войната поляците не само са спасявали евреи, но са и убивали), бяха заплашени с до три години затвор. Разрази се конфликт с Израел. Управляващата партия се отказа от тази инициатива само заради натиска от САЩ. Руснаците обаче вече бяха получили възможността на обвиняват Полша във фалшифициране на историята, антисемитизъм и даже за това, че ние заедно с Хитлер сме започнали Втората световна война, нападайки през 1938 г. Чехословакия.

Докато се изработваха поправките в този закон, своята принадлежност към "руската партия" заявиха и членовете на "Кукиз'15". Те предложиха да се предвиди наказание и за пропаганда на "бандеризма", което доведе до поредното изостряне на отношенията с Украйна. Съратниците на Павел Кукиз подкрепиха и резолюцията за блокиране на европейския бюджет. В Москва можеха само да аплодират.

Полезни радикали

Руските медии с удоволствие разказват за провеждащите се в европейски градове протестни акции срещу противоепидемичните ограничения. Както отбелязват експертите, анализиращи действията на руските спецслужби, теориите, твърдящи, че няма никаква пандемия, може би произхождат от Русия. На протестите в Берлин даже се появяваха руски флагове. В Полша Гжегож Браун от "Конфедерация" организира митинги и твърди, че епидемията е измислена от някакви тайнствени сили. Преди няколко години той се беше снимал с изгонения от Полша руски журналист Леонид Свиридов, когото подозират в шпионска дейност.

Контактите си с Русия не крие и друг лидер от това обединение - Януш Корвин-Микке. Той може да бъде видян в ефира на руската телевизия. По руска покана той е посещавал окупирания Крим, бил е и в Чечения, изразявайки възхищението си от управляващия там авторитарен наместник на Кремъл Кадиров.

"Не всички представители на крайнодесните сили се придържат към проруски подход", казва политологът Пшемислав Витковски, който изучава радикалните движения. "Кръговете, свързани с Роберт Бонкевич и неговата организация "Марш на независимостта", не обичат Путин, упреквайки го за това, че преследва националистите в Русия. Руснаците обаче не се притесняват от това, те си имат свои хора в други радикални групировки", добавя той.

През февруари 2018-та трима поляци от ултрадясната организация "Фаланга" се опитаха да подпалят в Ужгород (украински град на границата със Словакия – бел.ред.) унгарския културен център. Украинските спецслужби установиха, че зад операцията са стояли руснаци, които са искали с ръцете на полски радикали да провокират конфликт между украинците и унгарците. Тогава членове на "Фаланга" пътуваха и до Донбас да помагат на проруските сепаратисти. Техен е сайтът "Xпортал", най който между другото може да се прочете, че поляците от Лвов (град в Западна Украйна) мечтаят за присъединяване на този град към Полша. Така руснаците получават чудесна възможност за изостряне на полско-украинския конфликт. Проруските и пропутински публикации се появяват и в електронни медии, свързани с Консервативно-монархическия клуб на Адам Вельомски и в изданието "Полска мисъл" на Ян Енгелгард.

Московски сценарий

"Руската партия" в Полша използва не само нишови медии. През 2006 г. Михал Лисецки извади на борсата неголямото издателство "Медиаплатформа Пойнт груп" (сега - МППГ "Полски медии"), като го обедини с борсовата компания "Аркстил". Според анализатори това е бил един от най-странните дебюти. От "Аркстил", която не е имала никаква дейност, се интересували и украинци от "Промишления съюз на Донбас", но внезапно Лисецки получава "зелена светлина" (официално именно присъстващата на борсата "Аркстил" поглъща неговата компания).

През 2010 Лисецки купува седмичника "Впрост", а през 2013-та инвестира в изданието "До жечи". Първият помогна на "Право и справедливост" да дойде на власт, а второто подхранва съответстващите на интереса на Кремъл фобии. Още на 15 септември 2015 г. на корицата на списанието се появи изображение на мюсюлмани с надпис: "Това не са бежанци, а окупатори. Няма да им позволим да попаднат в Полша".

"Глобализъм и либерализъм - цивилизацията на антихриста" - така бе озаглавено излязлото през декември 2016 г. интервю с Александър Дугин. Човекът, когото наричат идеолога на Кремъл, говореше в интервюто за "европейския добитък". През февруари 2018-та "До жечи" публикува на корицата си шестолъчна звезда с надпис "Атака срещу Полша". Това бе реакция на възмущението на света и протестите в Израел по повод споменатите поправки в закона за Института за национална памет. Седмичникът плашеше също, че ЕС натрапва на поляците хомосексуализъм ("Хомотерор", "Ще дойде диктатура на ЛГБТ").

Накрая, на 13 ноември 2020 г., Лисецки обяви на сайта на своето списание, че заради натрапването на Полша на идеологията на ЛГБТ, той би се замислил за излизане от ЕС. Оттласквайки се от тези лъжливи и манипулативни публикации, "До жечи" предлага да се започне дискусия за полекзит. Сценарият на Кремъл в действие.

mediapool.bg