Кламер БГ - Новини: Русия ще смени мястото на планираните военноморски учения край Ирландия

Русия ще смени мястото на планираните военноморски учения край Ирландия

Свят

|
Нед, 30 Ян 2022г. 11:26ч.
Русия ще смени мястото на планираните военноморски учения край Ирландия

Русия ще смени мястото на планираните военноморски учения край Ирландия

Русия обяви, че ще смени мястото на планираните си военноморски учения край бреговете на Ирландия, след като Дъблин изказа безпокойство от провеждането им в условията на изострен спор със Запада за разширяването на НАТО и опасенията, че Русия се готви да нахлуе в Украйна, съобщи Асошиейтед прес.

Руските учения на 3 - 8 февруари трябваше да бъдат проведени на 240 км (150 мили) от югозападния бряг на Ирландия - в международни води, но в границите на ирландската изключителна икономическа зона.

Ирландският министър на външните работи Саймън Ковини тази седмица възрази срещу военните игри и заяви: "Не е време за увеличаване на военната активност и на напрежението в контекста на това, което става със и във Украйна. Обстоятелството, че те избират да направят това на западните граници на ЕС, ако искате, край ирландския бряг, е нещо, което според нас просто няма да приемем добре".

В събота руското посолство в Ирландия публикува във Фейсбук писмо от посланик Юрий Филатов, в което се казва, че ученията ще бъдат изместени извън ирландската икономическа зона "с цел да не представляват пречка за риболова".

Това решение представлява рядка отстъпка в условията на ескалиращото напрежение около струпването от Русия на около 100 хиляди военнослужещи близо до границата с Украйна и изискванията от руска страна НАТО да обещае никога да не приема Украйна в Алианса, да спре да разполага въоръжение близо до руските граници и да изтегли силите си от Източна Европа.

mediapool.bg