Кламер БГ - Новини: Русия се опитва да подкопае доверието в гласуването по пощата в САЩ

Русия се опитва да подкопае доверието в гласуването по пощата в САЩ

Свят

|
Пет, 04 Септ 2020г. 12:26ч.
Русия се опитва да подкопае доверието в гласуването по пощата в САЩ

Американското министерство на вътрешната сигурност предупреди, че Русия се опитва да подкопае доверието на американците в сигурността и валидността на гласуването по пощата, предаде Ройтерс.

В бюлетин, маркиран "Само за служебно ползване" и разпространен вчера, отделът на министерството за разузнаване и анализи посочва, че Русия "вероятно ще продължи да засилва критиките си срещу гласуването по пощата и ще повлияе на начина на гласуване в условията на пандемията, за да подкопае общественото доверие в изборния процес".

В бюлетина се казва, че в средата на август руски държавни медии и близки до тях сайтове са публикували критики срещу широко разпространеното гласуване по пощата, твърдейки, че то дава големи възможности за измами и за неправилно преброяване и подправяне на бюлетините.

В бюлетина се изтъква, че има голяма вероятност Русия да засили дейността на тролове, като популяризира твърдения, че изборната система в САЩ е корумпирана, има недостатъци, а освен това е налице "зловредна външна намеса" в нея, с цел да подрони общественото доверие в изборите.

Демократът Адам Шиф, председател на комисията по разузнаването в камарата на представителите, каза, че този бюлетин потвърждава опасенията му, че Русия се опитва да "посее недоверие в нашия демократичен процес".

Според Шиф, като атакува честността на гласуването по пощата, Русия повтаря разрушителното и лъжливо говорене за гласуването по пощата на президента Доналд Тръмп и неговите привърженици, сред които и главният прокурор Уилям Бар.

Тръмп многократно е критикувал гласуването по пощата, изтъквайки, че то ще доведе до некоректни и подправени избори.

В бюлетина се отбелязва, е руските действия са се активизирали особено в условията на пандемията, която ще накара много американци да предпочетат гласуване по пощата на президентските избори.

Сенатори демократи вчера настояха финансовото министерство да санкционира "незабавно" всяко лице или руска организация, които се намесват в американските избори.

Сенаторите заявяват, че разполагат с информация, че Русия се опитва да подкопае кампанията на кандидат-президента демократ Джо Байдън и да подкрепи тази на Доналд Тръмп, както вече направи през 2016 г.

mediapool.bg