Кламер БГ - Новини: Русия повиши глобите за нарушения по време на улични протести

Русия повиши глобите за нарушения по време на улични протести

Свят

|
Ср, 24 Фев 2021г. 15:42ч.
Русия повиши глобите за нарушения по време на улични протести

Президентът на Русия Владимир Путин подписа днес закон, който увеличава размера на глобите за нарушения по време на улични протести, предаде Ройтерс.

За неподчинение на органите на реда вече ще се налага глоба от 4000 рубли (ок. 54 долара) вместо досегашните 1000 рубли (ок. 13,5 долара), вкл. до 15 дни задържане под стража. Въвежда се и глоба до 20 хиляди рубли (ок. 270 долара) за организаторите на протести, които нарушават разпоредбите.

По данни на мониторниговата група "ОВД-Инфо" руската полиция е задържала общо над 11 хиляди души, участвали в протестите из страната в подкрепа на опозиционера Алексей Навални. Привържениците му, повечето от които са в чужбина или под домашен арест, обявиха мораториум на уличните протести до настъпването на пролетта.

В началото на годината 44-годишният Навални се завърна в Москва от Германия, където беше откаран за лечение през август м.г. след опит за убийство в Русия, както той твърди. Германия обяви, че той бил отровен с нервнопаралитично вещество. Това твърдение се подкрепя от много западни страни, но е оспорвано от Кремъл, който отрича всякакво участие в инцидента, припомня агенцията. При пристигането си на летище в Москва той бе задържан и на 2 февруари осъден на повече от 2 години и половина затвор за нарушения на условна присъда по дело, което според него е политически мотивирано.

Русия пренебрегна настояването на Европейския съд за правата на човека Навални да бъде освободен. Външните министри на страните от ЕС се споразумяха за налагането на лични санкции на четирима приближени на Путин. Този символичен отговор на вкарването на Навални в затвора ще бъде утвърден официално в началото на март, припомня Ройтерс.

mediapool.bg