Кламер БГ - Новини: Русия плаши Гърция, че САЩ ще я изостави, както стори с кюрдите

Русия плаши Гърция, че САЩ ще я изостави, както стори с кюрдите

Свят

|
Ср, 16 Окт 2019г. 09:41ч.
Русия плаши Гърция, че САЩ ще я изостави, както стори с кюрдите

Посланикът на Русия в ЕС Владимир Чижов предупреди Гърция, че САЩ ще я изоставят, както са направили с кюрдите в Северна Сирия, пише електронното издание на вестник “Прототема“, цитирано от Агенция “Фокус“. Чижов говори по време на посещението си на гръцкия остров Родос за турската военна операция в Североизточна Сирия и решението на Вашингтон да изостави кюрдските си съюзници.

“Проблемът трябва да бъде разрешен чрез диалог. ЕС не включва (в диалога) правителството в Дамаск, а ние, разбира се, не включваме него (ЕС). Готови сме да посредничим между Анкара и кюрдите, както между кюрдите и Дамаск. Предупредихме кюрдите, че американците ще ги изоставят. И тук, в Родос, лично аз мога да предупредя гърците за това, че те ще имат същата съдба като кюрдите“, каза Чижов.

Той стана много известен с изказването си през 2006 година, че България ще е Троянският кон на Русия в ЕС в “добрия смисъл на думата“.

Сега посланикът на Русия в ЕС коментира подписаното по време на визитата на държавния секретар на САЩ Майк Помпео в Атина Споразумение за сътрудничество в сферата на отбраната.

“Мисля, че това е грешка, но това е личното ми мнение. Разбира се, трябва да питате гръцката страна защо е взела такова решение. Но не изключвам възможността да са го направили на фона на напрежението между САЩ и Турция. Това обаче не означава, че решението ще бъде добро в бъдеще“, каза Чижов.

Между Гърция и Турция има напрежение след опита за военен преврат в Анкара, а през последните месеци проблемите се увеличават и заради споровете за газовите находища край Кипър.

Докато посланикът на Русия в ЕС предупреждава гърците, руският президент Владимир Путин е поканил турския си колега Реджеп Ердоган да посети Русия на работна визита, предава ТАСС. Поканата е била приета.

Лидерите на двете страни са се изказали за продължаване на процеса по политическо разрешаване на конфликта в Сирия и са изразили намерението си да способстват за свикването на Конституционен комитет под егидата на ООН в края на октомври в Женева. Също така президентите са потвърдили ангажираността си в крайна сметка да обезпечат териториалната цялост на Сирия.

mediapool.bg