Кламер БГ - Новини: Русия не е съгласна с Турция за военно решение на конфликта в Нагорни Карабах

Русия не е съгласна с Турция за военно решение на конфликта в Нагорни Карабах

Свят

|
Ср, 14 Окт 2020г. 14:14ч.
Русия не е съгласна с Турция за военно решение на конфликта в Нагорни Карабах

Русия не е съгласна с позицията на Турция, че конфликтът в Нагорни Карабах може да се реши с военни средства, заяви днес руският министър на външните работи Сергей Лавров, цитиран от Ройтерс.

"Не сме съгласни с изразената от Турция позиция, която беше неколкократно изразена и от президента (на Азербайджан Илхам) Алиев. Не е тайна, че не можем да се съгласим с изявление, че военно решение на конфликта е допустимо", каза Лавров в интервю.

Той не изключи възможността Русия да изпрати военни наблюдатели съгласно механизъм за контрол на примирието в Нагорни Карабах, но уточни, че Армения и Азербайджан трябва да решат това.

Политическо решение на конфликта в Нагорни Карабах остава възможно и предложенията на съпредседателите на Минската група към ОССЕ остават на масата - поетапно изтегляне от районите около Нагорни Карабах и надеждна връзка между Армения и Нагорни Карабах до определяне на окончателния статут на областта, каза Лавров.

Същевременно руският министър на отбраната Сергей Шойгу призова колегите си от Армения и Азербайджан Давид Тоноян и Закир Хасанов да изпълняват изцяло ангажиментите си по споразумението за Нагорни Карабах, постигнато в Москва на 10 октомври.

Министерството на отбраната на Русия уточни, че Шойгу е разговарял с двамата министри по телефона.

В Москва бе съгласувано прекратяване на огъня за хуманитарни цели - размяна на пленниците и на другите задържани лица, както и на телата на загиналите, при спазване на критериите на Международния Червен кръст. Освен това Армения и Азербайджан се договориха с посредничеството на съпредседателите на Минската група на ОССЕ да започнат преговори по същество с цел скорошно мирно уреждане на ситуацията в Нагорни Карабах. Страните потвърдиха и "неизменността на формата на преговорния процес".

Азербайджан и Армения обаче се обвиняват взаимно в нарушаване на споразумението.

Един човек е бил убит тази сутрин в Азербайджан при обстрел на Тертерски район, в непосредствена близост до Нагорни Карабах, от страна на Армения. Това съобщи Хикмет Хаджиев, помощник на азербайджанския президент Илхам Алиев, цитиран от ТАСС.

Осем цивилни са ранени при избухване на снаряд в двора на местно средно училище. Сред пострадалите има хора от снимачна група на азербайджанската държавна телевизия.

Азербайджан спазва хуманитарното примирие, "но в случай на ракетни удари от арменска територия по военни и граждански обекти, по мирни жители на страната, Баку си запазва правото да унищожава легитимни военни цели на арменската страна", предупреди Хаджиев.

Азербайджанското министерство на отбраната заяви днес, че негови сили са нанесли удар по две ракетни установки в Армения, използвани според него за стрелба по зони с цивилно население в Нагорнокарабахския конфликт, предаде Франс прес.

Арменското министерство на отбраната потвърди, че са засегнати райони на територията на страната, но отрече арменски сили да са стреляли по Азербайджан. Ереван "си запазва правото да стреля по всеки инфраструктурен обект или военно оборудване на азербайджанска територия".

mediapool.bg