Кламер БГ - Новини: Русия модернизира стратегическите си оръжия

Русия модернизира стратегическите си оръжия

Свят

|
Нед, 05 Юни 2022г. 08:59ч.
Русия модернизира стратегическите си оръжия

Снимка: Архив

Ракетните войски със стратегическо предназначение (РВСН) планират да увеличат дела на съвременните оръжия до 86% през тази година. Това заяви за телевизионния канал "Звезда" генерал-полковник Сергей Каракаев, командир на РВСН.

"Продължаваме да се превъоръжаваме с комплексите "Авангард". "Сармат“ – още през тази година ще поставим първия полк на бойно дежурство. По-нататък броят им само ще се увеличава. През миналата година нивото на модерно въоръжение на Ракетните войски със стратегическо предназначение беше 83%, а задачата е да се увеличи до 86% до края на тази година, като се вземе предвид въвеждането на системите в бойно дежурство", каза Каракаев.

В началото на 2020 г. Министерството на отбраната съобщи, че до 2024 г. стратегическите ракетни сили ще преминат изцяло към модерни ракетни системи. На 21 декември 2021 г. руският министър на отбраната Сергей Шойгу заяви на разширено заседание на военния съвет, че през 2022 г. ще бъдат доставени повече от 20 пускови установки с междуконтинентални балистични ракети "Ярс", "Авангард" и "Сармат".

mediapool.bg