Кламер БГ - Новини: Русия използва газа за изнудване, обяви ЕК

Русия използва газа за изнудване, обяви ЕК

Европа

|
Ср, 27 Апр 2022г. 12:13ч.
Русия използва газа за изнудване, обяви ЕК

Снимка: БГНЕС

Спирането на доставките на природен газ за европейски потребители е пореден опит на Русия да използва горивото за изнудване. Това се казва в изявление на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен. То бе публикувано часове след като премиерът Кирил Петков съобщи, че е имал разговор с нея и по въпроса със спрените от "Газпром" доставки ще има обща европейска позиция.

Според фон дер Лайен действията на руската страна са "неоправдани и неприемливи". Тя посочва, че това е поредно доказателство, че на Русия не може да се разчита.

"Подготвени сме за този сценарий. В постоянен контакт сме с всички страни-членки. Работим за осигуряване на алтернативни доставки и за повишаване на запасите хранилищата в целия ЕС", заяви председателят на ЕК.

Държавите-членки въведоха планове за извънредни ситуации точно за такъв сценарий и ние работихме с тях в координация и солидарност, каза още фон дер Лайен.

В момента в Брюксел се провежда заседание на координационната група по газ. Очаква се ЕК да представи координиран отговор.

"Европейските граждани могат да са сигурни, че сме обединени и солидарни със страните-членки, засегнати от това ново предизвикателство", пише още в изявлението.

mediapool.bg