Кламер БГ - Новини: Русия и Китай водят "политическа война" срещу Запада, твърди командващият британската армия

Русия и Китай водят "политическа война" срещу Запада, твърди командващият британската армия

Свят

|
Четв, 01 Окт 2020г. 18:22ч.
Русия и Китай водят "политическа война" срещу Запада, твърди командващият британската армия

Русия се стреми да дестабилизира страните по целия свят, сеейки дезинформация за ваксините срещу коронавируса, която се разпространява бързо из социалните медии, предупреди ръководителят на британските въоръжени сили ген. Ник Картър, цитиран от "Гардиан".

Той заяви, че тази пропагандна тактика отразява стратегията на "политическа война", активно осъществявана от както от Пекин, така и от Москва, чиято цел е да "подкопае единството" на Запада.

В изказването си пред анализаторския център

Policy Exchange генералът обвини "автократичните съперници" в "манипулиране на информационната среда", като така използват кризата около Covid-19 в своя стратегическа полза, включително "проруска политика по отношение на ваксината".

Техните дезинформационни тези са разработени така, че да проникнат в антиваксърски групи в социалните медии, добави ген. Картър и даде пример с лъжливи прессъобщения, които през юли т.г. се разпространяваха в проруските сепаратистки региони в Източна Украйна. В съобщенията се казваше, че САЩ извършва изпитания на ваксини сред украински доброволци, някои от които са починали.

Изпитания не са провеждали, но заблуждаващата теза бе разпространена на няколко езика, включително сред известна австралийска група във Фейсбук на противници на ваксинациите, независимо от многобройните опити да се проверят фактите и да бъдат опровергани.

Командващият британските въоръжени сили каза, че това е пример за "дигитален авторитаризъм", също като добре известните кремълски кибератаки и хакерски атаки.

Подобен подход е възприет от Китай, където Китайската комунистическа партия кове бъдеще на масово следене, с класиране и наблюдение на хората, базирано на поведението им онлайн.

По думите на Картър целта на Русия и Китай е да победят, без да влизат във война – да постигнат своите цели, да сломят силата на нашата воля, използвайки атаки пред прага ни, които биха предизвикали ответни бойни действия.

Речта на ген. Картър идва в момент, когато се очаква Великобритания да инвестира повече в киберсигурност и други дейности, засилващи способностите й да води информационна война, отбелязва "Гардиан".

mediapool.bg