Кламер БГ - Новини: Русия вдигна изтребители заради американски бомбардировач над Черно море

Русия вдигна изтребители заради американски бомбардировач над Черно море

Свят

|
Ср, 20 Окт 2021г. 15:01ч.
Русия вдигна изтребители заради американски бомбардировач над Черно море

Русия вдигна изтребители заради американски бомбардировач над Черно море

Русия е изпратила два изтребителя Су-30 да съпроводят двойка стратегически бомбардировачи Б-1Б над Черно море, каза днес руското Министерство на отбраната, цитирано от Ройтерс.

Това се случи на фона на посещението в региона на американския министър на отбраната, отбелязва агенцията.

"Екипажите на руските изтребители идентифицираха въздушните цели като два свръхзвукови бомбардировача Б-1Б на военновъздушните сили на САЩ, съпровождани от два самолета за зареждане с гориво Кей Си-135 (KC-135) и ги ескортираха над водите на Черно море", се казва в изявление руското ведомство.

То допълни, че руските самолети са извършили полета си, като стриктно са спазвали правилата за поведение в международното въздушно пространство и че руската държавна граница не е била нарушена.

По време на посещението си в Украйна вчера, Лойд Остин, министърът на отбраната на САЩ, каза че Русия е препятствие, пречещо на мира в Източна Украйна и призова Москва да прекрати дестабилизиращите си дейности в Черно море и по границата с Украйна. Москва обвинява Киев за липсата на прогрес в изпълнението на мирно споразумение за Източна Украйна, а Украйна отрича да има вина.

Подобен случай с бомбардировач Б-1Б имаше в неделя над Японско море, само дни след случай с ескадрен миноносец от военноморския флот на САЩ, също в Далечния изток.

Бомбардировачи Б-1Б участват в редица учения със съюзници от НАТО в Европа, които обхващат Северния ледовит океан, Балтийско и Черно море, съобщи списанието "Еър форс" по-рано този месец.

mediapool.bg