Кламер БГ - Новини: Русия арестува украински "неонацисти", Киев отрича да има връзка с тях

Русия арестува украински "неонацисти", Киев отрича да има връзка с тях

Свят

|
Пон, 13 Дек 2021г. 17:35ч.
Русия арестува украински "неонацисти", Киев отрича да има връзка с тях

Русия арестува украински

Руската Федерална служба за сигурност (ФСС) съобщи, че е арестувала 106 привърженици на - както службата заяви - украинска неонацистка младежка група, които планирали нападения и масови убийства. Това става поредната "гореща точка" в и без това обтегнатите отношения между Москва и Киев, отбелязва Ройтерс.

Според ФСС организацията МКУ (Маниаци. Култът на убийците) е създадена от 21-годишния украински гражданин Егор Краснов под патронажа на украинските разузнавателни служби. Краснов е обявен за международно издирване, предаде ТАСС.

Службата за сигурност на Украйна (ССУ) отрече да има нещо общо с тази организация.

В изявлението си ФСС посочва, че е извършила задържания в 37 от регионите на Русия и че двама от задържаните са планирали да нападнат образователни институции.

През последните седмици Русия използва остра реторика към Киев в момент, в който Украйна, САЩ и западните столици изразиха опасения от струпването на руски войски в близост до Украйна и възможността от инвазия.

Москва отрича да крои такива планове и обвинява Украйна и НАТО за подклаждане на напрежението и поиска гаранции от водения от САЩ Северноатлантически пакт, че НАТО няма да предостави членство на Киев.

Вашингтон заяви, че смята, че Русия може да планира да използва предполагаеми "провокации" от страна на Украйна, за да оправдае агресивни военни действия.

Киев също не престава с баража от обвинения срещу Русия - миналия месец Киев обвини Москва, че стои зад предполагаем опит за преврат срещу президента Володимир Зеленски, което Кремъл отрече.

mediapool.bg