Кламер БГ - Новини: Русия: Мобилизация на тролове срещу филма за палата на Путин, мрежите преливат от подигравки

Русия: Мобилизация на тролове срещу филма за палата на Путин, мрежите преливат от подигравки

Свят

|
Ср, 20 Ян 2021г. 19:54ч.
Русия: Мобилизация на тролове срещу филма за палата на Путин, мрежите преливат от подигравки

Хиляди ботове са атакували Инстарам акаунтите на руски опозиционери и на някои руски медии в нощта срещу 20 януари, когато бе пуснато видеоразследването на опозиционния политик Алексей Навални за "двореца на Путин" и преди митинга под наслов "Свобода за Навални!"

За наплива от ботове първи алармираха от Фонда за борба с корупцията (ФБК, ръководен от Навални и реализирал разследването -бел.ред.)

"Фабриката за тролове е на крак! В нашия инстаргарм пристигнаха няколко хиляди бота. Явно се опитват да блокират страницата", съобщи щабът на Наявални в Санкт Петербург, чийто сътрудници временно закриха достъпа до акаунта. За подобни опити съобщи и щабът на Навални в Самара, както и още в десет града: "Явно, фабриката за тролове се е препрофилирала и сега работи за това да блокира достъпа до страницата".

"БМХ медиа", "Новая газета" и телевизионният канал"Дождь" се сблъскаха с аналогични проблеми, съобщи сайтът "Медуза".

Атаката на ботовете стартира няколко часа след излизането на филма "Дворец за Путин". В него се разказва как в руския черноморски курорт Геленджик е направен дворец за президента с парите на държавни и частни компании. Според оценки на ФБК, за строителството са отишли поне 100 млрд. рубли. Прессекретарят на президента отрече Путин да има дворец.

Само за първото денонощие след излизането му видеоразследването е гледано над 25 милиона пъти.

Много от зрителите са удивени от мащабите на двореца, който, по думите на Навални, заема площ от 17.6 хиляди кв. м. и е "най-голямото частно жилище в Русия".

Някои потребители в социалните мрежи сравниха мащабите на палата с популярната видеоигра "Симс".

Други са поразени от атрибутите на двореца, показани във филма. Особен интерес предизвиква складът за боклук, разположен на цели 18 кв.м. На този склад бяха посветени цели серии мемове в социалните мрежи.

Други потребители са развеселени от снимките на стая, в центъра на която е разположена сцена с пилон и тежки завеси:

Официалният акаунт на компанията Aviasales също реагира на разследването на Навални: "Жалко, разбира се, сега Русия ще затвори границата Геленджик".

Друг потребител коментира, че от утре ще "забранят разследванията, YouTube, чертежи и схеми, Геленджик, а също Навални и ФБК".

Междувременно затворът "Матроска тишина" в Москва, където бе затворен Навални на 17 януари, престана да получава писма. Според скрийншот, публикуван от Туитър от щаба в помощ на задържаните при политически акции "РосУзник", в затвора "обработката на кореспонденция е временно преустановена по технически причини".

mediapool.bg