Кламер БГ - Новини: Румънският патриарх и папата с обща молитва в Букурещ

Румънският патриарх и папата с обща молитва в Букурещ

Свят

|
Съб, 01 Юни 2019г. 15:18ч.
Румънският патриарх и папата с обща молитва в Букурещ

В обща молитвена церемония, съпровождан от песнопенията на православен и католически хор, участваха папа Франциск и румънският православен патриарх Даниил в новата православна катедрала в Букурещ в събота. Молитвата "Отче наш" бе произнесена първо на латински, после на румънски, предаде официалният сайта на Ватикана.

Главата на Римокатолическта църква е в Румъния на тридневно посещение, започнало в петък. Той бе приет от домакините си в новата катедрала в Букурещ "Спасение на народа“, чието изграждане е финансирано със значително дарение от около 200 000 долара от папа Йона Павел ІІ Войтила през 1999 г. и открита миналата година от Вселенския патриарх Вартоломей. Строежът ще бъде завършен през 2024 г, но папа Франциск бе първият, който заедно с патриарх Даниил произнесе молитвата "Отче наш" в сградата.

За сравнение Българската православна църква отказа по време на посещението на папата у нас в началото на май общо богослужение. Българските владици дори не се включиха в събитието за мир в последния ден на визитата на Франциск в София, към което се присъединиха останалите вероизповедания у нас.

Патриарх Даниил нарече новата катедрала "символ на възкресението на разрушените църкви, но и символ на религиозната свобода на румънския народ, след почти 50 години комунистически режим".

Много хора се радват на технологичното развитие и икономическото благоденствие, но още по-голям брой хора се оказаха безвъзвратно изключени, тъй като глобализацията съдейства за изкореняването на ценностите на народите, отслабвайки тяхната етика и съществуване, което през последните години е замърсено от чувството на страх. То на свой ред е усилено и води до затвореност и ненавист“, каза папа Франциск.

Той призова хората да си помагат един на друг и да не се подават на съблазънта на културата на ненавист и индивидуализъм.

Румънският патриарх Даниил по време на съвместното посещение на Националната катедрала благодари на Ватикана за финансовата помощ в размер на 200 хиляди долара. Тази сума е използвана за покупката на камбана. „Ние сме признателни за тази символична помощ и благодарим за подкрепата, която вие постоянно предоставяте на румънските православни вярващи в Италия и останалите страни, където Римокатолическата църква е предоставила на румънската православна общност 426 култови здания“, каза патриархът.

По тази причина на папа Франциск бе дадена възможност да произнесе молитвата „Отче наш“ на латински език и да изпълни няколко католически пасхални песнопения в Националната катедрала. "Този жест е знак на признателност за литургичното пространство, предоставено от католиците на православните румънци в Западна Европа“, подчерта патриарх Даниил.

По време на тридневната си обиколка в бившата комунистическа държава папата ще се опита да намери лек за хилядолетната схизма между Католическата и Православната църква, коментира агенция Ройтерс. В същото време той припомни за общите ценности на Стария континент и подкрепи румънските емигранти и циганското малцинство, допълва изданието.

"За да се придвижим напред заедно, като начин за оформяне на бъдещето, се изисква благородно желание да се пожертва нещо от личната визия или да се направи най-доброто в името на по-голям проект", каза Франциск в първата папска визита в Румъния от посещението на Йоан Павел II преди 20 г. Обръщайки се към лидерите на страната, той добави, че сътрудничеството прави възможно безопасно да се напредне към споделени цели.

Папата призова също румънските лидери да загърбят личните интереси и да работят заедно за общото благо. Той призова за толерантност към бежанците една от най-враждебните към мигранти нации в света, допълва Ройтерс

В реч Франциск похвали постиженията на Румъния през последните 30 г., но отбеляза, че остават проблемите със социалната стабилност и управлението.

mediapool.bg