Кламер БГ - Новини: Румъния форсира придобиването на още две ескадрили F-16

Румъния форсира придобиването на още две ескадрили F-16

Свят

|
Четв, 02 Юни 2022г. 14:24ч.
Румъния форсира придобиването на още две ескадрили F-16

Сн. БГНЕС

Румънският министър на отбраната Василе Дънку заяви, че Румъния в момента има 17 изтребителя F-16 и иска да ускори пристигането на останалите две ескадрили от Норвегия, съобщи в. "Гъндул".

В интервю за телевизия Б1 министърът посочи, че тече процес по подготовка на пилотите. Той отбеляза, че не е необходимо всичките F-16 да летят едновременно.

"Всичките са в бойна готовност, не е необходимо да летят всичките едновременно, има периоди, когато летят, да кажем, 15 от тях", посочи министърът.

Той напомни, че е момента в Румъния има самолети на многонационалните сили.

"Имаме 22 самолета в момента на многонационалните сили, които се намират у нас, в базите Къмпия Турзий или "Михаил Когълничану". Има американски сили, англичани, италианци. Сменят се на ротационен принцип, има 22 самолета Юрофайтър Тайфун, много модерни самолети, с които можем да компенсираме липсата на МиГ-овете", заяви Дънку.

През април Румъния обяви, че спира полетите на старите изтребители МиГ-21 Лансър заради високия брой произшествия с тези самолети и че ще ускори покупката на употребявани изтребители F-16 от Норвегия.

На въпрос дали румънските пилоти са подготвени за самолетите F-16, министърът отговори: "Нашите пилоти са готови за тези, които имаме в момента. Трябва да подготвим още пилоти (...) Говорихме и с американските сили да подготвим (пилоти) ускорено за двете ескадрили, които ще дойдат, защото искаме да ускорим това пристигане на двете ескадрили, така че сме в процес на подготовка на пилотите".

Дънку посочи още, че бойната група на НАТО в Румъния има перспектива да стане постоянна, но уточни, че за момента не е решено дали тя и останалите седем бойни групи, разположени в други съюзнички, ще имат 100 процента постоянен характер.

"Ние искаме постоянно присъствие в Източния фланг, тоест не става въпрос за това, че сега имаме разпален конфликт в тази зона (...) Все още не е решено дали създадените бойни групи, първите четири и след това другите четири, тоест общо осем, имат постоянен характер на 100 процента, защото все още се обсъжда концепцията (...) Но за нас заплахата е постоянна", подчерта Дънку, цитиран от БТА.

Той заяви, че бойната група в Румъния е изградена с рамкова страна Франция, като са поканени също Португалия, Нидерландия и Белгия. По думите му може да се включат и други страни.

"Не знаем точно как ще бъде, може да бъде чрез ротация", добави министърът.

Дънку изтъкна също, че Румъния е изключително бдителна по отношение на Черно море и че разполага с "изключително оборудване" във военновъздушната база "Михаил Когълничану".

Той добави, че в момента има голяма блокада на Черно море заради минираните пристанища и стотиците бойни кораби, блокирани в украинските пристанища. По думите му международното движение в Черно море е до голяма степен блокирано.

"Има блокаж и от перспективата на факта, че руските сили не позволяват нормален търговски трафик тази зона (...) Ако погледнем картата, виждаме, че всъщност цялото море е блокирано", отбеляза той.

Министърът добави, че съществен проблем е периодичното откъсване на мини от минираните украински пристанища.

Дънку посочи, че ще обсъди въпроса за разминирането и с турския си колега Хулуси Акар, който днес е на посещение в Букурещ.

mediapool.bg