Кламер БГ - Новини: Румъния призова България да работи с Нидерландия за "Шенген"

Румъния призова България да работи с Нидерландия за "Шенген"

Европа

|
Четв, 12 Ян 2023г. 13:55ч.
Румъния призова България да работи с Нидерландия за "Шенген"

Румъния призова България да работи с Нидерландия за

България и Румъния демонстрират сдържаност, след като шведското ротационно председателство не посочи разширяването на Шенгенското пространство за основен приоритет. Двете държави се надяват на положително развитие през октомври, като Букурещ призова за предварително споразумение, като вижда шансове след изборите в Австрия тази година.

"Това, че формално приоритетът не е вписан като такъв, не означава, че Швеция няма да подкрепя развитието за разширяване на Шенген", каза служебният външен министър Николай Милков.

Преди ден той потвърди пред парламента, че 1 октомври е датата, която "евентуално би могла да се очертае" за членството на България в Шенген.

Шведското председателство на Съвета на ЕС, което започна в началото на годината, обясни, че ще постави отново въпроса за разширяването на Шенген в дневния ред, ако отпаднат възраженията на Хага и Виена. Срещу присъединяването на България възражения имат Нидерландия и Австрия, а за Румъния само Австрия.

Предстои да се изясни какво точно Нидерландия очаква да види в предстоящия доклад за България и подготовка на Министерство на външните работи да отговори на всички запитвания при проверката.

Нидерландският премиер Марк Рюте поиска нов мониторингов доклад за борбата с корупцията и организираната престъпност в България, въпреки че мониторинговата процедура бе замразена преди повече от три години.

На този фон бившият зам.-вътрешен министър Филип Гунев коментира пред БНР, че ако нямаме постоянно правителство, не е реалистично да очакваме през 2023 г. да влезем в Шенген.

"Трябва много сериозна работа. Няма как да реформираме правосъдието или границата за 6 месеца. Това, което може да се случи за тези 7-8 месеца, е да се лобира в тези страни и да се разбере, че има други механизми, през които дългосрочно трябва да се решават проблемите. Там да започне един вътрешен политически диалог, че има механизми, през които нещата се контролират, че нещата не са толкова зле тук", коментира той.

Според него в тези страни не осъзнават, че сплотяването и приемането на България и Румъния в Шенген е от стратегически интерес за ЕС.

Според президента Румен Радев за първи път България е получила ясна подкрепа и дата за Шенген – най-късно октомври 2023 г. За да стане това обаче трябва да бъдат приети антикорупционният закон и законът за отговорността на главния прокурор.

В средата на 2023 г. Швеция ще предаде ротационното председателство на Съвета на ЕС на Испания.

Румъния иска предварително споразумение

Румъния също продължава дипломатическите усилия. Двете страни вървят в пакет към Шенген, но Букурещ допусна разделянето им.

Румънският вицепремиер Келемен Хунор каза, цитиран от агенция Аджерпрес, че Швеция има изключително достойна позиция в момента по отношение наличието на предварително споразумение за влизане (на Румъния и България) в Шенген.

"Те казват, че трябва да се положат усилия за предварително споразумение. (...) Подходът на шведите е много достоен и много коректен, защото нито шведите искат провал след 3, 4, 5, 6 месеца, нито ние искаме провал. Нито българите, нито Комисията могат и ще приемат провал, затова наистина се нуждаем от споразумение (...)", коментира Келемен Хунор пред ТеВеРе Инфо (TVR Info).

"Тази зима има избори в Австрия, след като минат тези избори, нещата малко ще се променят, надявам се, подходите ще се променят... усилията", допълни той, цитиран от БТА.

В Австрия има разделение между партии за Шенген и България и Румъния очакват, че ще могат да постигнат промяна на позицията й.

Букурещ: България да разговаря с Нидерландия

Румънският вицепремиер изрази надежда, че през 2023 г. въпросът за членството на Румъния и България в Шенгенското пространство ще бъде приключен и посочи, че двете страни полагат дипломатически усилия постоянно.

Той каза още, че след като е станало ясно какъв е проблемът на австрийците, сега България трябва да разговаря с Нидерландия.

"Убеден съм, че и двете страни - Румъния и България, полагат дипломатически усилия, дори да не се вижда всеки ден, те полагат последователни дипломатически усилия, за да стигнат до 2023 г. Ще видим при шведското или испанското председателство, но през 2023 г. това досие трябва да бъде приключено, ако е възможно", каза румънският вицепремиер.

Според него в Румъния "трябва да се положат съвместни усилия не само от правителството, но и от президента, тъй като той има изключително важна роля".

Външният министър на северната ни съседка Богдан Ауреску и шведският му колега Тобиас Билстрьом също обсъдиха въпроса.

Румънският министър е изразил надежда, че ще има напредък по този случай и ще бъде намерено положително решение за присъединяване, се казва в прессъобщение на румънското външно министерство.

Богдан Ауреску е посочи важността шведското председателство да координира диалога с всички европейски партньори, участващи в това досие.

По време на разговора Тобиас Билстрьом е потвърдил подкрепата на Швеция за присъединяване на Румъния към Шенгенското пространство.

mediapool.bg