Кламер БГ - Новини: Румъния няма проблем, дори Путин да спре газа за ЕС

Румъния няма проблем, дори Путин да спре газа за ЕС

Свят

|
Четв, 28 Юли 2022г. 12:45ч.
Румъния няма проблем, дори Путин да спре газа за ЕС

Сн. ЕПА/БГНЕС

Председателят на Камарата на депутатите в Румъния Марчел Чолаку коментира предложението на Европейската комисия да се намали потреблението на природен газ с 15 процента, за да могат държавите от ЕС да изкарат зимата, съобщава телевизия Диджи 24.

"Твърдо съм убеден, че най-добрите решения ще бъдат взети на ниво ЕС", заяви Марчел Чолаку и добави: "В момента Румъния няма проблем, дори ако Путин спре газа за Европейския съюз".

Чолаку, който се очаква да поеме министър-председателския пост през пролетта на следващата година съгласно коалиционното споразумение за ротация на премиерите, каза още: "Научихме си урока от историята що се отнася до зависимостта от руснаците, защото те винаги са ни вземали. Никога не са ни давали, а само са ни вземали".

По думите на Чолаку Румъния е готова за зимата с газ.

"Няма да има недостиг на газ. Твърдо съм убеден, че най-добрите решения ще бъдат взети на ниво ЕС. Не става дума Румъния да спасява германската икономика и в никакъв случай не става дума за природния газ за населението", каза Марчел Чолаку, цитиран от БТА.

"В този момент Румъния няма проблем, дори ако Путин спре газа за Европейския съюз. В този момент, и след 3 месеца, и след 5 месеца“, посочи Чолаку.

mediapool.bg