Кламер БГ - Новини: Румъния изгуби връзка с изтребител МиГ-21 над Добруджа, а търсещ го хеликоптер се разби

Румъния изгуби връзка с изтребител МиГ-21 над Добруджа, а търсещ го хеликоптер се разби

Свят

|
Четв, 03 Март 2022г. 01:34ч.
Румъния изгуби връзка с изтребител МиГ-21 над Добруджа, а търсещ го хеликоптер се разби

Сн. Военни въздушни сили на Румъния

Изтребител МиГ-21 Lancer на румънските военновъздушни сили изгуби контакт с контролната кула и изчезна от радарите в сряда вечерта докато изпълнява въздушна патрулна мисия над Добрдужа, югоизточна Румъния, предаде Romanian Insider.

Военен хеликоптер IAR 330-Puma, който е бил изпратен да търси липсващия МиГ, се е разбил по-късно същата вечер и всичките 5-ма човека на борда са изгубили живота си, съобщи Министерство на отбраната на Румъния на своята страница във фейсбук.

В детайли, самолетът МиГ- 21 Lancer е излетял от авиобаза “Михаил Когълничану" в 19:50 часа и е загубил връзка с контролната кула в 20:00 часа. Три минути по-късно изчезва от радарите в район близо до село Когеалак в Добруджа.

Хеликоптерът IAR 330-Puma е излетял от същата авиобаза в 20:21 ч., за да търси изчезналия МиГ, и е изчезнал от радарите в 20:44 ч. Той се е разбил на около 11 километра от авиобазата, след като пилотът съобщи за неблагоприятни метеорологични условия и му беше наредено да се върне в базата, посочи Министерството на отбраната на Румъния във второ прессъобщение.

Спасителната мисия в търсене на пилота на МиГ-21 продължава.

Трагедията се случи на фона на увеличените мисии на въздушни патрули в Румъния след руската инвазия в Украйна. Няколко държави от НАТО изпратиха свои изтребители за участие в подобни мисии в Румъния.

mediapool.bg