Кламер БГ - Новини: Румъния възнамерява да приеме еврото през 2024 г.

Румъния възнамерява да приеме еврото през 2024 г.

Европа

|
Пет, 05 Апр 2019г. 16:45ч.
Румъния възнамерява да приеме еврото през 2024 г.

Румъния си поставя за цел да приеме еврото през 2024 г., заяви финансовият министър Еуджен Теодорович преди началото на среща на Еврогрупата и неформална среща на министрите на финансите (ЕКОФИН) в Букурещ, предаде Аджерпрес.

"Румъния си е поставила ясна цел (за приемане на еврото) през 2024 г.", посочи Теодорович. "Макар да сме готови по определени критерии, решението все пак се взема на европейско ниво. В този смисъл Румъния има много добре обоснован план. Миналата година през декември правителство одобри този план за преминаване към еврото. Ние се придържаме към него, изпълняваме условията, както винаги сме правили", добави министърът.

Днес и утре в Букурещ в контекста на румънското председателство на Съвета на ЕС се провежда среща на Еврогрупата и неформална среща на министрите на финансите на ЕС (ЕКОФИН). В тях участват еврокомисарят по въпросите на еврото и социалния диалог Валдис Домбровскис, еврокомисарят по бюджета и човешките ресурси Гюнтер Йотингер и еврокомисарят по икономическите и финансите въпроси Пиер Московиси.

mediapool.bg