Кламер БГ - Новини: Румъния въвежда карантина за пристигащите от България

Румъния въвежда карантина за пристигащите от България

Свят

|
Вт, 03 Ноем 2020г. 16:40ч.
Румъния въвежда карантина за пристигащите от България

Румъния въвежда задължителна 14-дневна карантина за влизащите от България граждани с определени изключения. Мярката влиза в села от 21:40 ч. на 3 ноември, съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи.

По информация на посолството ни в Букурещ не подлежат на карантина идващите от България граждани, които престояват на румънска територия по-малко от 72 часа, ако представят отрицателен тест за коронавирус.

Влизащите за по-дълъг период граждани могат да бъдат освободени от карантина след 10-ия ден, ако направят тест за коронавирус на 8-ия ден от карантината, който да даде отрицателен резултат, и не проявяват специфични за Covid-19 симптоми.

Румънските власти не изискват тест за коронавирус за транзитно преминаващите през територията на Румъния (в рамките на 24 часа), както и за водачите на тежкотоварни превозни средства.

Мярката бе въведена, след като страната ни бе включена в списъка на рискови държави/области заедно с още 30 държави, макар и на последното място по брой заразени на 100 000 души, информират от пресцентъра на МвнР.

При необходимост от съдействие българите могат да се свържат с посолството ни в Букурещ на следните телефони: +40 (0) 21 230 21 50; +40 (0) 21 230 21 59.

mediapool.bg