Кламер БГ - Новини: Румен Радев призова за реформа на ООН

Румен Радев призова за реформа на ООН

България

|
Ср, 22 Септ 2021г. 15:17ч.
Румен Радев призова за реформа на ООН

Снимката е архивна, ЕПА/БГНЕС

Светът се нуждае от реформирана ООН, за да се справи ефективно с многобройните предизвикателства, пред които е изправенсветът. Това каза президентът Румен Радев във видеообръщение към участниците в 76-ата сесия на Общото събрание, което се провежда в Ню Йорк, съобщават от прессекретариата на българското президенство.

Той обясни, че страната ни ще продължи да работи за ефективна Организация на обединените нации, адекватно подготвена да отговори на нуждите на човечеството през XXI век.

"България подкрепя цялостната реформа във всички области на дейност на организацията", каза президентът. Той поставя акцент върху политиките насочени към младежта в доклада на генералния-секретар на ООН, защото по думите му именно "днешните решения ще оформят живота на бъдещите поколения".

Той напомни, че многостранната дипломация е ключ към общото бъдеще и няма алтернатива.

Държавният глава откроиследните"неотложни задачи" пред ООН - предотвратяването на разпространението на коронавируса и възстановяването на световната икономика, борбата с климатичните промени, противодействието срещу тероризма и трансграничната престъпност и повишаването на киберсигурността.

Румен Радев призова за оказване на подкрепа за най-уязвимите от кризите страни и хора по света и припомни, че България е част от усилията за предоставяне на ваксини на нуждаещите се.

"За да увеличим максимално нашия колективен отговор, трябва да изградим устойчивост", каза президентът.

Българският президент посочи необходимостта и от повишаване на сигурността на веригите за доставки, критичната инфраструктура, енергийните мрежи, както и готовността за пандемии и природни бедствия.

Като член на ЕС България подкрепя действията на международната общност за постигането на трайни решения за бежанците от Афганистан и оказване на подкрепа за страните, които приютяват голям брой от тях, посочи Румен Радев.

В знак на солидарност България е взела решение да приеме до 70 афганистански бежанци и техните семейства, които са работили за България или мисии на ЕС и НАТО в страната.

Държавният глава изрази подкрепата на България за приобщаващото образование за децата с увреждания, овластяването на жените и момичетата, правата на хората с увреждания, както и за борбата с антисемитизма, ислямофобията и езика на омразата.

mediapool.bg