Кламер БГ - Новини: ГЕРБ предложи неврохирурга Николай Габровски за премиер (Обновена)

ГЕРБ предложи неврохирурга Николай Габровски за премиер (Обновена)

България

|
Пон, 05 Дек 2022г. 15:45ч.
ГЕРБ предложи неврохирурга Николай Габровски за премиер (Обновена)

Сн. БГНЕС

ГЕРБ реши да заложи на политически неутрален кандидат за премиер и номинира за поста неврохирурга проф. Николай Габровски. В понеделник президентът Румен Радев му връчи мандата за съставяне на кабинет и сега ще има седем дни, за да предложи министри.

Габровски обясни, че ще заложи на експерти и ще разговаря с всички партии. Макар и неутрална, номинацията не увеличава шансовете за кабинет с мандата на партията на Бойко Борисов.

От "Продължаваме промяната", "Демократична България" и БСП в аванс казаха, че няма да подкрепят правителство с първия мандат на ГЕРБ. От "Възраждане" пък повтарят, че биха подкрепили само себе си. Това на практика означава, че първият мандат няма как да събере мнозинство от поне 121 гласа. Въпреки това на теория има два варианта правителство на ГЕРБ да бъде прието в пленарната зала. Единият е БСП да не гласува, а другият - да бъде взето решение вотът да е таен.

Според Бранимир Балачев от ГЕРБ "най-вероятно" парламентарната му група ще предложи именно таен вот, защото "всички парламентарни група са на мнение, че страната има нужда от правителство". Не е ясно обаче дали ако ГЕРБ предложи подобна процедура, тя ще бъде подкрепена, защото самото гласуване за това дали кабинетът да се подкрепи с таен вот, ще покаже и кой би гласувал за него.

Миналата седмица от ГЕРБ заявиха, че ще внесат в парламента проектокабинет и смятат да използват следващите 7 дни за "всякакъв тип опити - разбира се, публични, регламентирани - да осигурим политическо бъдеще на един кабинет".

От партията на Бойко Борисов обясниха, че "до един ден" ще обявят как точно си представят да протекат евентуалите разговори с останалите формации в парламента.

Габровски е началник на Клиниката по неврохирургия в "Пирогов" и зам.-директор на болницата.

"За мен е дълг и въпрос на чест да положа всички усилия България да има работещо правителство. За съжаление, в момента България е на кръстопътя на множество кризи – икономическа, социална. Имаме за съжаление и една продължаваща политическа криза. Ще положа всички възможни усилия да предложа кабинет, който да е по-далеч от политическото говорене, по-далеч от конфронтацията и да е по-близо до експертното, до професионализма, за да може България по-лесно да мине през този труден момент", каза професор Габровски.

Той е водещ специалист в своята област и е заемал ръководни позиции в Българския лекарски съюз (БЛС) и в Българското дружество по неврохирургия.

След като получи мандата за съставяне на кабинет, Габровски каза, че личността му е "еднакво отдалечена от всички партии, консенсусна и диалогична".

Той посочи, че ще търси диалог с всички и ще заложи на промяна на политическия тон. Към момента не е готов със състава на кабинета, който ще предложи.

"Вратите ще бъдат отворени за всички. Започваме разговорите днес. Ако България влезе в нови предсрочни избори, ще изгубим време, пари и авторитет", посочи Габровски.

Той каза, че е оптимист, че ще се справи, и не отговори на конкретен въпрос дали е готов да предложи кабинет на малцинството, ако не събере достатъчно подкрепа.

"Очаквам в седемдневен срок да излъчите състав на кабинет, а и като първа политическа сила, вашата отговорност е най-голяма. Нaдявам се да е открита удачната формула за съставяне на кабинет. Желая ви успех", посочи от своя страна държавният глава.

Какво следва?

Кандидатът за министър-председател, посочен от ГЕРБ, ще има седем дни, за да предложи на държавния глава структура и състав на проект на кабинет или да върне мандата неизпълнен.

Ако той е неуспешен, Радев ще връчи втория мандат, който ще бъде получен от ПП. За връщането му отново ще има 7-дневен срок. Преди повече от две седмици от ПП и ДБ заявиха готовност да предложат кабинет на малцинството с втория мандат, но поставиха условия за това. Едно от тях беше да не се приемат промените в Изборния кодекс, които обаче вече са факт. След гласуването на измененията в изборните правила съпредседателят на ПП Кирил Петков заяви, че "как да има правителство на малцинството, което да е антикорупционно и да бъде подкрепено от парламент, който до 3 часа през нощта успява да открадне шанса българските граждани да имат честен вот". Така засега изглежда, че формацията няма да прави усилия за кабинет.

При процедурата около третия мандат ситуацията е малко по-различна. Той трябва да бъде връчен в 7-дневен срок от връщането на втория. Президентът избира на коя формация да го даде. Тя пък няма определено време, за да излъчи кандидат за премиер. Радев все още не е дал знак на коя политическа сила смята да даде третия мандат. Неофициалните очаквания в парламента са, че не е изключено този път това да не е БСП, а "Български възход" на бившия служебен премиер Стефан Янев. Именно на такъв развой се основава и най-реалистичната възможност за правителство в рамките на този парламент - с кабинет на Янев, който да е подкрепен от коалиция "хартиена бюлетина" между ГЕРБ, БСП и ДПС, без да се подписва споразумение. Ако и това не се случи - от около месец неофициално се говори, че следващите предсрочни избори ще са на 12 март.

Радев вече официално потвърди, че ако не се стигне до формиране на кабинет, предсрочните избори ще се проведат през март, но не посочи дата.

mediapool.bg