Кламер БГ - Новини: Радев: Тесен кръг бетонира безконтролната си власт. Борисов: Глупости!

Радев: Тесен кръг бетонира безконтролната си власт. Борисов: Глупости!

България

|
Ср, 04 Септ 2019г. 13:18ч.
Радев: Тесен кръг бетонира безконтролната си власт. Борисов: Глупости!

Противостоянието между президента и управляващите, проблемите в самата управляваща коалиция и познатият сблъсък ГЕРБ - БСП зададоха тон на есенния политически сезон, чиято кулминация ще са местните избори през октомври, съчетани с избор на нов главен прокурор и нов председател на КПКОНПИ. Сесията на парламента бе открита в сряда със слово на президента Румен Радев, който разкритикува управлението за липса на прозрачност, отчетност и отговорност, изтъквайки как властта се отнема от народа и се концентрира в тесен кръг хора. Последваха реакции и програмни декларации на парламентарните партии. Премиерът Бойко Борисов, който не беше в Народното събрание, отказа да коментира с думите: "Някои се напочиваха през август, докато ние работехме, и сега да ги снимат, за да ги забележат. Сега да излязат да изговорят маса глупости".

"Но няма да си хабим енергията да им отговаряме. Да продължават", добави той.

Тесен кръг хора трансформират властта в икономически облаги и медиен комфорт

"Чезнат основните фактори за ефективно управление - прозрачност, отчетност и отговорност. Когато властта постепенно се отнема от народа и се концентрира в тесен кръг хора, те я трансформират в икономически облаги и медиен комфорт и ги инвестират в още повече власт", заяви президентът в обръщението си пред Народното събрание.

"Така този тесен кръг бетонира своята безконтролна власт и порочният цикъл се затваря. При такава формула няма развитие, сигурност и просперитет, а има бедност, корупция и неграмотност", каза той и продължи:"За това е нужда промяна, която да засили гражданското участие и контрол върху управлението, да направи институциите по-прозрачни и отчетни. Да разгърне инициативата на българските граждани".

България продължава да губи своето най-ценно богатство – хората, предупреди Радев:"Все повече наши сънародници са зад граница, а и от изключителна важност е не само да не късат духовната връзка с родината, но и да са съпричастни с нашия обществено-политически живот. Голяма част от тях са с високо образовани и престижни професии и ако могат да участват в българската политика, натрупаният от тях опит от страни с по-развита демокрация ще е от наша полза и ще е с стимул те да се върнат в родината".

Би било рационално, ако министър-председателят предлага за дебатиране в парламента своята управленска програма, каза Румен Радев и поясни: "Очевидно имаме необходимост от разпоредба, която да задължава министър-председателят да се явява поне веднъж в месеца в пленарна зала".

"Времето за промяна неумолимо изтича, така както изтичат навън младите и трудоспособни българи, така както гаснат едно след друго българските села и оставените на произвола български пенсионери", каза президентът.

Той смята, че ако НС още в тази сесия не се концентрира върху важни за бъдещето решения, "апатията ще продължи да опразва България, или улицата ще помете статуквото".

"Българите очакват вашите отговорни действия. Всеки, който работи не за лични корпоративни или тясно-партийни интереси, а за благоденствието на българския народ, ще има съюзник в мое лице. Желая ви успех!", заяви Румен Радев в края на обръщението си.

ГЕРБ: Президентът разделя, не обединява. Йотова да му влее разум

За съжаление, днес отново видяхме очертаване на разделителни линии, отвърна председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова.

Тази разделителна линия отново остави два милиона български граждани, които са гласували за това коалиционно управление, извън пределите на интересите на президентската институция, коментира тя.

"Все пак Президентството има още две години, разчитам на политическия опит на г-жа Йотова, за да може да се намерят тези разумни решения, които да помогнат на този президент да остане в историята не като президента, който е бил най-негативен, който е отправял най-много заплахи за обществения мир, като президента, който е девалвирал институцията вето, а именно като президент-олицетворение на единството на нацията", заяви Дариткова.

"Ние сме готови на диалог, но този диалог трябва да започне с честно и почтено отношение и отстраняване на дефицитите на прозрачност - тези, които отбелязва президентът, не само в правителството, парламента, но и в самата президентска институция, защото и там имаме много примери на непрозрачно изпълнение на функциите на президентството, каза Дариткова", без да конкретизира.

Тя призова парламентът да не се превръща в поле за предизборна пропаганда и акцентира върху приоритета на ГЕРБ върху политики за преодоляване на ниските доходи.

БСП ще внесе конституционна жалба за харченето на държавни пари

Лидерът на БСП съобщи намерение да внесат конституционна жалба за начина на харчене на държавни пари с постановление на Министерски съвет.

"Парите на българските данъкоплатци не се харчат по установения в държавата ред през бюджета. Допускаме, че това ще се засили като порочна практика с наближаването на местните избори. Джипът, държавният бюджет в багажника и раздаването през прозореца за партийни цели ", каза тя.

Нинова: Кой орган в държавата реши, че Шенген не е приоритет?

По повод изявлението на Борисов преди ден в Берлин, влизането ни в Шенген не е приоритет, Нинова запита кой колективен орган в държавата е решил това и дали сме парламентарна република или еднолична, премиерска. Тя допусна, че Борисов е заявил това, защото не ни искат в Шенген поради грешки.

През тази сесия социалистите ще внесат обещания от тях закон за държавните предприятия. Другият им акцент е повишаването на доходите – отново чрез връщане на ролята на държавата. Тя може да помогне не само увеличавайки заплатите в държавния сектор, но и чрез данъчна политика. Ще получите нашето предложение в тази посока за преизчисляване на пенсиите, намаляване на ДДС на лекарства и основни храни, помощ за младите семейства за отглеждане на деца, каза Нинова.

На трето място, по отношение на върховенството на закона, ролята на държавата е да създаде такива правила, че съдебната власт да функционира пълноценно и да се премахне чувството на несправедливост у българския народ, продължи лидерът на БСП. Ще внесем закон, който налага съдебен контрол върху актовете на главния прокурор и на прокуратурата, каза Нинова.

По повод избора на нов шеф на КПКОНПИ тя повтори критиките на БСП и президента, че моделът, наложен от управляващите за борба с престъпността по високите етажи на властта чрез тази форма на КПКОНПИ, не работи. Докарахме го дотам, че самият председател на КОНПИ да бъде обект на разследване за престъпление, заяви Нинова и обеща БСП да внесе отново алтернативното си предложение, което предвиждаше шефът на комисията да се назначава от президента.

"Обединени патриоти" искат ревизия на постигнатото и неизпълненото

В началото на тази последна третина от мандата на управлението е време да се направи една системна ревизия на постигнатото и на неизпълненото, заяви съпредседателят на ПГ на "Обединени патриоти" (ОП) Искрен Веселинов в декларация от името на групата, която вече се състои само от ВМРО и НФСБ след изгонването на "Атака".

"Ние сме доволни, че важните части от програмата на ГЕРБ-ОП се случват. Не бива да крием обаче, че има проблеми – тежкото положение на държавната енергетика, високата цена на свободния пазар, непрозрачното раздаване на дялове на студения резерв", изброи той.

За пример Веселинов даде и ширещата се Африканска чума по свинете, която нанася тежък удар върху този отрасъл у нас, както и спадът на туристическия поток: "Това са проблеми, които са реални, съществуват в страната, а ние трябва да дебатираме и да търсим решенията".

За ОП новият политически сезон ще мине под мотото на три основни приоритета – сигурност, доходи и патриотизъм.

Марешки призова президента да се кандидатира за кмет

Лидерът на "Воля" Веселин Марешки от своя страна отбеляза, че след разделението в редиците на ОП с изключването на "Атака", неговата парламентарната му група може да се окаже втора или трета политическа сила в парламента.

Той определи подадената оставка на омбудсмана Мая Манолова като мъжка постъпка и отправи предизвикателство към държавния глава Румен Радев да последва примера ѝ и да се включи в надпреварата за София с аргумента, че истинската промяна започва с победа в столицата.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева обяви за постъпилото искане на Манолова да бъде освободена предсрочно от поста национален омбудсман и считано от днес това вече е факт. До избирането на нов омбудсман функциите ще изпълнява заместник омбудсмана Дияна Ковачева, която в четвъртък ще положи клетва в Народното събрание.

mediapool.bg