Кламер БГ - Новини: Румен Гечев: Прокуратурата арестува бизнесмени по нареждане отвън

Румен Гечев: Прокуратурата арестува бизнесмени по нареждане отвън

България

|
Нед, 31 Май 2020г. 15:49ч.
Румен Гечев: Прокуратурата арестува бизнесмени по нареждане отвън

Преследването и арестите на бизнесмени от прокуратурата е нареждане отвън. Такава теза лансира в неделя пред БНР народният представител от БСП и някогашен министър на икономиката в правителството на Жан Виденов Румен Гечев.

"Дали са имена и са казали на управляващите, че ако искат да останат във властта, трябва да разчистят терена", заяви той. Попитан коя държава има предвид като източник на тази намеса, той не отговори.

Гечев коментира, че става дума за преразпределение на активите, които са изграждани законно или незаконно. Това преразпределяне трябвало да стане през решения на съда, но според него в изграждането на тези активи е участвала и управляващата върхушка.

Снимката с написани на гърба й на ръка имена и суми срещу тях, разпространена от Специализираната прокуратура, Румен Гечев определи като "нещо, което служи за развеселяване, а не документ, който да се ползва в юридически процеси".

"Управлението установи, че 700 млн. лв. не са влезли в бюджета от хазарта. Тук трябваше да има шумно щракане на белезници на най-високо ниво", коментира депутатът от БСП и призова главният прокурор да види какво се е случвало и да се направи пълно разследване, като "ежедневно се докладва на българското общество как така самозабравили се политици са похарчили едни 700 млн. лв., които сега са нужни в тази криза".

"Само нареждане отвън ги е принудило, иначе и държава в Африка при липсващи 700 млн. в бюджета ще започне разследване отгоре до долу на пряко отговорните", каза Гечев имайки предвид ареста и обвиненията срещу Васил Божков.

"Главна прокуратура да ни покаже резултати! Да се вземат в ръце, защото искаме докрай разследвания с резултати. Ясно е, че ги няма 700 млн. лева. Няма никакво съмнение, че за да си затвори очите държавата - с нейните министри и премиера, те няма как, предполага се, да не са крали заедно с крадеца. А мястото на крадците е определено в конституцията и законите", заяви Гечев.

Според него, за да не се краде в държавата, е необходима смяна на управляващата структура, както решат избирателите на изборите.

По думите му правителството няма разработена стратегия в краткосрочен и средносрочен план какво прави България. Според него дори и да получи средства от Европейската комисия, България няма идея какво ще прави, тъй като "се работи от днес за утре".

Депутатът обвини управляващите, че проектите с европейски средства се печелят от близки до властта компании, заради което има борба в олигархичните структури:

"Европейските програми бяха истински златен дъжд за премиера и министрите. Колкото и свенлива да е прокуратурата, непрекъснато от разни министерства всеки ден излизат, меко казано, смущаващи неща за начина, по който се разпределят европейските и нашите бюджетни пари", каза Гечев.

Гечев коментира и създаването на "Държавна петролна компания". "Идеята на пръв поглед изглежда добре, но има много въпросителни и рискове", каза той.

По думите му, ако броят на държавните бензиностанции е малък, те няма да могат да влияят на цените на пазара. "Ако са 3% или 5% от пазара, по никакъв начин няма да могат да влияят. Трябва да предлагат 25% от горивата на пазара, което предполага няколкостотин, многостотин бензиностанции в България. Нямаме никакви икономически разчети колко ще се предлага, в кои региони, как ще влияе на цената, как ще повлияе на конкуренцията. Затова е ясно, че става дума за ПР ход в кризата, в която се намира правителството", каза той.

mediapool.bg