Кламер БГ - Новини: ПП загуби спортната комисия в полза на ДПС и подмени човека си за земеделската

ПП загуби спортната комисия в полза на ДПС и подмени човека си за земеделската

България

|
Четв, 03 Ноем 2022г. 12:18ч.
ПП загуби спортната комисия в полза на ДПС и подмени човека си за земеделската

Радостин Василев се отказа от председателския пост на спортната комисия в парламента

"Продължаваме промяната" загуби спортната комисия в парламента в полза на ДПС и подмени човека си за земеделската. Така след повече от седмица разправии и няколко прегласувания парламентът най-после успя да избере председателите на трите постоянни парламентарни комисии, които бяха без ръководство.

Росен Костурков от парламентарната група на "Продължаваме Промяната" оглави комисията по земеделието, храните и горите.

Васил Стефанов отново от "Продължаваме промяната" е председател на комисията по правата на човека, вероизповеданията и жалбите на гражданите.

Халил Летифов от ДПС пък ръководи комисията по въпросите на децата, младежта и спорта. Това стана възможно след като Радостин Василев от "Продължаваме промяната" отказа да влиза в "калните борби на ДПС" и задкулисието.

Изборът на председателите на спортната и земеделската комисии бе повод за спорове още миналата седмица, като напрежението си пролича и тази сутрин, макар все пак да се стигна до избор.

На няколко пъти днес гласуването на Костурков за председател на земеделската комисия не бе одобрен заради липсата на достатъчно гласували "за" или липса на кворум. Подобна беше ситуацията и при избора на Васил Стефанов за председател на комисията по правата на човека. Причината беше, че ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" не участваха в гласуванията, а при поисканите проверки на кворума не се регистрираха, имаше спорове кога едно предложение е прието и кога не.

В крайна сметка се наложи Никола Минчев от ПП спешно да внесе ново предложение за избор на Костурков за председател на земеделската комисия в рамките на това заседание. В крайна сметка депутатите го избраха за шеф на комисията.

Единствено гласуването на Летифов мина без проблем, от първото гласуване той получи 123 гласа "за" от ГЕРБ, ДПС, БСП и "Български възход".

Инна Иванова от ПП обаче се обяви против избора му. "Не знам дали е бил част от системата на Националната спортна академия, дали някога са му вземали лактат, дали знае какво е лактат. Спортната комисия трябва да се води от експерти", каза тя.

Предисторията

Нито една от приетите днес номинации на е първоначалното предложение за поста. Миналата седмица на председателски съвет партиите се бяха разбрали спорната и земеделската комисии да бъдат дадени на ПП. Формацията предложи за спортната Радостин Василев, а за земеделската - Иван Христанов. Избирането на първия бе бойкотирано от ГЕРБ и ДПС, а на втория и от БСП. От Движението настояваха, че спортната е била дадена първо на тях, но ПП държеше председател да стане Василев. Той дори разказа, че на среща от ДПС му обяснили, че са получили обаждане от президентството и от спортния министър Весела Лечева срещу неговата кандидатура. И Движението, и Лечева отрекоха.

Номинацията на Христанов в земеделската комисия миналата седмица бе подкрепен само от "Продължаваме промяната" и "Демократична България". От БСП единствено бившият министър на земеделието и настоящ депутат от партията Иван Иванов го подкрепи. Тогава социалисти обясниха неофициално, че причината за неподкрепата са негови действия като зам.-министър, от които последствията за били носени от министъра – Иван Иванов от БСП, който обаче сега като депутат единствен от групата на БСП подкрепи номинацията на бившия си заместник.

Самият Христанов пък заподозря, че не го избират заради действията му на Капитан Андреево. Той бе сред основните действащи лица в един от най-големите скандали при предишното управление – контрола на граничния пункт "Капитан Андреево" и фирмата "Евролаб".

Миналата седмица комисията по правата на човека остана без председател защото се оказа "заложник" на споровете между ПП и ДПС за тази по спорта. От Движението още тогава предложиха партията на Кирил Петков и Асен Василев да получи председателското място в нея, вместо в спортното, но това стана чак днес.

mediapool.bg