Кламер БГ - Новини: Роднински съвет ще се грижи за близнаците на починалата родилка с Covid

Роднински съвет ще се грижи за близнаците на починалата родилка с Covid

България

|
Четв, 18 Март 2021г. 16:38ч.
Роднински съвет ще се грижи за близнаците на починалата родилка с Covid

Роднините на жената, която роди близнаци в състояние на кома, заради усложнено от Covid-19 състояние, но почина във вторник, ще получат попечителство върху новородените. Това съобщиха от отдел "Закрила на детето" в Карнобат. По-късно децата могат да бъдат осиновени, предаде БГНЕС в четвъртък.

31-годишната Теодора от Карнобат постъпва в бургаската болница в сравнително стабилно състояние, но бързо се влошава, което налага лекарите да вземат решение да я поставят в медикаментозна кома и да изродят със секцио децата. Малко преди това умира бащата на децата, който също е бил с коронавирус. След секциото жената започва да диша самостоятелно, но въпреки надеждите на лекарите, че ще се възстанови това не става и тя също умира.

Преждевременно родените бебета все още са в отделението по неонатология в държавната болница, където ще останат до стабилизиране на състоянието им.

И двете семейства на починалите родители са поискали да се грижат за децата и затова ще се създаде настойнически съвет, казаха от "Закрила на детето" в Карнобат.

"Ние проведохме много разговори с роднини на децата, които изявяват желание да се погрижат за тях. В момента, в който децата бъдат стабилизирани и изписани от отделението по неонатология, те ще могат да се върнат при роднините си. Затова ще бъде създаден настойнически съвет. В него могат да се включат четирима членове - настойник, зам.-настойник и двама съветници. Така ще бъдат включени роднини и от двете страни, за да полагат необходимите грижи, да взимат решения за тяхната бъдеща съдба. Днес ще разговарям с бабата по бащина линия", каза Павлина Спиридонова, началник-отдел "Закрила на детето" в Карнобат.

Желание за осиновяване вече са изявили бабата на децата по бащина линия, както и техният вуйчо.

"Тази процедура се изготвя от адвокат и се задвижват документите чрез Окръжен съд Бургас, там окончателно решение взима съдът", уточни Спиридонова.

Междувременно роднините на починалите майка и баща поискаха всички постове в социалните мрежи за благотворителни акции в помощ на близнаците да бъдат свалени и помолиха за спокойствие.

"Семейството има нужда от спокойствие, за да изпрати Теодора защото тази агресия, с която са атакувани за помощ им идва в повече”, каза кметът на Карнобат Георги Димитров пред БГНЕС.

mediapool.bg