Кламер БГ - Новини: Родителски протест поиска компенсации и бързи строежи на детски градини в София (Обновена)

Родителски протест поиска компенсации и бързи строежи на детски градини в София (Обновена)

България

|
Вт, 25 Май 2021г. 19:43ч.
Родителски протест поиска компенсации и бързи строежи на детски градини в София (Обновена)

Родителски протест поиска компенсации и бързи строежи на детски градини в София (Обновена)

Родителите, чийто деца остават без ясла и детска градина в столицата, излязоха за пореден път на протест във вторник. Те пристигнаха пред сградата на Столична община, бутайки колички заедно със своите деца и близки. След масови възгласи "Оставка" родителите настояха за компенсации за неприети деца независимо от възрастта им, а също и за бързо завършване на 16-те детски градини, които в момента се строят. След първо класиране стана ясно, че 10 000 деца остават без градина.

Родителите затвориха движението по ул. "Московска" в ранния следобяд.

"Казвам се Павлинка Вълчева. Майка съм на две деца, на две неприети деца. Организирам протеста, защото ми писна от това все за моите и за още 10 251 други деца да няма места. Искаме ударно строителство, искаме довършване на всички започнати обекти, искаме компенсация за всички деца, без значение дали са под или над 3-годишна възраст. И, ако всичко това не бъде изпълнено, съответно - оставка, цитирана от БНР.

В момента компенсации се отпускат за деца от 4-годишна възраст нагоре. Родители на деца, които не са приети в държавна детска градина и са записани в частна, ще могат да се възползват от средствата, ако общината не е предложила друго равностойно място. Парите ще се дават при условие, че частните детски градини, в които са записани децата, не са включени в бюджетното финансиране. Помощта е 291 лева.

Сн. БГНЕС

"Дългосрочното решение е точно да се построят нови сгради. Краткосрочното е ваучери, но не на стойност 280 лв. Няма частна детска градина, чиято месечна такса да е 280 лева", добави друг родител.

Протестиращите отказаха диалог с администрацията на кмета Йорданка Фандъкова.

"Просто не разбирам къде отиват парите от данъците, които аз и съпругът ми плащаме, и съответно защо този проблем вече толкова години се случва и никой не прави нищо по въпроса", коментира майка, дошла, за да подкрепи протеста, цитирана от bTV.

Пред БНТ Фандъкова обясни, че е заръчала на новоназначения зам.-кмета по образование Мирослав Боршош да разработи промени в наредбата за компенсации на неприети деца между 3 и 6 г., които да предложат на МОН, така че повече семейства да могат да се възползват от помощта на държавата.Така ще бъдат включени и 3 годишните.

За пореден път столичният кмет Йорданка Фандъкова обяви, че в момента се строят 16 детски градини. Фандъкова обяви, че вече води разговори с предприемачи детски градини да се помещават на партерни етажи в нови сгради.

След класирането на 17 май стана ясно, че около 10 хиляди деца остават неприети. Други 9907 деца бяха приети на първо класиране в столицата. На второ класиране се очаква да бъдат приети още 3500 деца.

Сн. БГНЕС

Кметът на София Йорданка Фандъкова пък неуспешно се опита да прехвърли отговорността за липсата на места на районни кметове от опозицията.

mediapool.bg