Кламер БГ - Новини: Рискова ли е за здравето 5G технологията?

Рискова ли е за здравето 5G технологията?

Технологии

|
Ср, 13 Ноем 2019г. 15:55ч.
Рискова ли е за здравето 5G технологията?

В момента сме свидетели на изграждането на мобилните мрежи от ново поколение (5G) в редица страни по света. Държавното управление и телекомите работят в посока хармонизация на регулативната рамка, подобряване на средата и създаване на условия за изграждане на 5G мрежи.

Основното притеснение на някои хора не се отнася до икономическия ефект - той като че ли се приема за безспорен. Не се отнася и до възможностите за бизнеса, който ще се възползва директно от множество оптимизации и увеличаване на производителността, намаляването на грешките, следователно клиентските оплаквания, както и ръста на приходите. Опасенията са за здравето. Те не са нови, но са постоянно подхранвани от морето от фалшиви новини по темата.

Има ли доказателства, подкрепящи опасенията?

Както и при предишното 4G поколение, 5G работи като разчита на сигнали, предавани от радиовълни, част от електромагнитния спектър, между антена и вашето устройство.

Истината е, че хората сме заобиколени от електромагнитно излъчване постоянно - от телевизионните и радиосигнали, през цялата гама технологии, от микровълнови печки и wifi устройства до мобилните телефони, включително излъчвания от естествени източници като слънчевата светлина.

5G мрежите използват и вълни с по-висока честота от предишните поколения, което именно е и причината за подобренията, които тя носи. Това позволява на повече устройства да имат достъп до световната мрежа по едно и също време, при това с впечатляващи скорости.

Тези вълни изминават по-къси разстояния в градските пространства, но пък “заглъхват” много по-бързо и по-лесно при преминаването си през стени и предмети за разлика от вълните на по-ниски честоти

така че 5G мрежите изискват повече антени и мачти от предишните технологии, при това разположени по-близо и по-ниско до земята.

Всъщност какви са притесненията?

Електромагнитното излъчване, използвано от всички мобилни технологии, кара някои хора да се притесняват от повишени рискове за здравето, включително от развитие на някои видове рак.

През 2014 г. Световната здравна организация (СЗО) заяви, че "не са установени неблагоприятни последици за здравето, които са причинени от използването на мобилни телефони".

Въпреки това СЗО, заедно с Международната агенция за изследвания на рака (IARC), класифицират всички радиочестотни лъчения (от които мобилните сигнали са част) като "вероятно канцерогенни". Те са включени в тази категория, тъй като "има доказателства, които не са категорични, че излагането може да причини рак при хората“.

Яденето на консервирани зеленчуци, като киселите краставички например, пиенето на горещо кафе и ползването на талк на прах също попадат в тази категория. Алкохолните напитки и преработените меса са класифицирани даже в група с по-висок риск, тъй като за тях доказателствата за канцерогенност са по-големи, поради самия факт, че те са и по-изследвани.

През 2018 г. американското Министерство на здравеопазването публикува доклад, който разкрива, че мъжки плъхове, изложени на високи дози радиочестотно излъчване, развиват вид раков тумор в сърцето. За целта на изследването плъховете са изложени на радиация от мобилни телефони в продължение на девет часа на ден в рамките на две години, като тестовете започват още преди да се родят. При женските плъхове не е открита канцерогенна връзка. Установено е също, че плъховете, изложени на радиация, живеят по-дълго от тези в контролната група. Старши учен от изследването каза, че "експозициите, използвани в проучванията, не могат да се сравняват директно с експозицията, която хората изпитват, когато използват мобилен телефон", дори за пристрастени потребители.

Д-р Франк Де Вохт, консултант на правителства по безопасността на мобилните телефони, казва: "Въпреки че някои от изследванията предполагат статистическа възможност за повишени рискове за потребители, използващи изключително често технологиите, досегашните доказателства за причинно-следствената връзка не са достатъчно убедителни, за да подсказват необходимостта от предпазни действия “.

Радиовълните, използвани за мобилни телефони, са нейонизиращи, "което означава, че им липсва достатъчно енергия, за да разделят ДНК и да причинят клетъчно увреждане“, казва Дейвид Робърт Гримс, физик и изследовател на рака, цитиран от ББC. Вредният за хората по-висок електромагнитен спектър е далеч отвъд честотите, които използват

мобилните телефони. Слънчевите ултравиолетови лъчи попадат в тази вредна категория и могат да доведат до рак на кожата.

"Хората разбираемо са загрижени дали съществува повишен канцерогенен риск, но е важно да се отбележи, че радиовълните са далеч по-малко енергични, отколкото дори видимата светлина, на която сме изложени всеки ден“, казва д-р Гримс.

Няма доказателства, базирани на достоверни и научно значими източници, казва той, "че мобилните телефони или безжичните мрежи са ни причинили здравословни проблеми“.

Трябва ли да се притесняваме от 5G?

За да разкрие пълния си потенциал, 5G технологията изисква много нови базови станции.

Но от съществено значение е фактът, че тъй като има повече предаватели, всеки от тях да работи с по-ниски нива на мощност в сравнение с предишната 4G технология, което означава, че нивото на излъчване от 5G антените ще бъде по-ниско.

Какво можем да кажем за нагряването?

Част от 5G спектъра, разрешен от международните стандарти, попада в обхвата на микровълните. Те генерират топлина в обектите, през които преминават.

Въпреки това, при нивата, използвани за 5G (и по-ранни мобилни технологии), тези ефекти не са вредни, казва проф. Родни Крофт, съветник на Международната комисия за защита от нейонизираща радиация (ICNIRP). "Максималното ниво на честотите, на които някой би могъл да бъде изложен от 5G (или всякакви други сигнали в градските райони), е толкова малък, че досега не се наблюдава повишаване на температурата.“

Честотният обхват на 5G сигналите, които се въвеждат, е в нейонизиращата лента на електромагнитния спектър и много под тези, които се считат за вредни от ICNIRP.

"Експозицията, която ще произведе 5G, беше разгледана в голяма дълбочина от ICNIRP, като ограниченията бяха поставени доста под най-ниското ниво на радиочестотите, за които е доказано, че причиняват вреда", казва проф. Крофт.

От своя страна Световната здравна организация е категорична, че излагането на електромагнитни честоти под пределите, описани в указанията на ICNIRP, няма известни последици за здравето.

Разбира се, нови проучвания излизат всеки ден и резултатите от тях се различават, но на този етап няма нито едно категорично доказателство, че 5G е вредна и носи сериозни рискове за здравето - поне не по-различни от тези, които носят 2G, 3G и 4G към този момент. Ефектите от електромагнитните излъчвания на радиовълните се изучават от десетилетия и няма доказателства за вреда от емисиите на базовите станции и мобилните телефони.

Излъчванията на базовите станции на мобилните оператори са доста стриктно контролирани и регулирани от държавите по света. ICNIRP определя плътността на излъчване да бъде максимално 450 микровата на квадратен сантиметър (µW/cm2) за честота 900 MHz, 900 µW/cm2 за 1800 MHz и 1 000 µW/cm2 за късите и милиметрови вълни (от 2 GHz до 300 GHz ). Тези лимити са признати от Световната здравна организация и са приети от ЕС и се налагат като изискване към мобилните операторите.

Използваните в България норми са едни от най-стриктните в света. В България максималната разрешена плътност на излъчване е 45 и 100 пъти по-ниски в различния честотен спектър от заложени от ICNIRP и са 10 µW/cm2 за всички честоти. Контролът върху спазването на тези лимити е възложен на Министерството на здравеопазването и е двустепенен: на етап проект за изграждане на базова станция и след изграждането й преди тя да бъде въведена в експлоатация.

Всяка година от Националния център за обществено здраве и анализи (НЦОЗА) и от районните здравни инспекции (РЗИ) се извършват текущи проверки на стойностите на електромагнитното поле (ЕМП) на около 1000 базови станции, като честотата на проверките се е увеличила от началото на 2019 г.

Достъпът до обективна и достоверна информация по темата за възможните рискове за здравето на хората изисква обединените усилия на всички заинтересовани страни. "Заедно с телекомите трябва да работим, за да убедим хората, че електромагнитните лъчения от една базова станция не са опасни и са по-малко от електромагнитното лъчение от един сешоар", каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков преди дни по време на демонстрация на "Виваком" на възможностите на новото поколение мрежи.

Въпреки всички изследвания и огромното количество научни данни, изнесени от учените в цял свят на база десетилетия проучвания, както винаги се случва с всяка нова технология, се възраждат старите страхове и всякакви конспиративни теории. Според Mapĸ Eлyyд, eпидeмиoлoг oт Унивepcитeтa в Oĸлaнд и първи автор на доклад, публикуван в мeдицинcĸия жypнaл нa Hoвa Зeлaндия, обаче, пoчти вcичĸи изнасяни в публичното пространство данни за предполагаемо вpeдни биoлoгични eфeĸти oт eлeĸтpoмaгнитнoтo paдиoчecтoтнo излъчвaнe ca нaблюдaвaни в дoĸлaди c ниcĸa нayчнa cтoйнocт.

mediapool.bg