Кламер БГ - Новини: ЕС и Великобритания сключиха сделка за Брекзит

ЕС и Великобритания сключиха сделка за Брекзит

Европа

|
Четв, 24 Дек 2020г. 17:36ч.
ЕС и Великобритания сключиха сделка за Брекзит

"Имаме сделка", съобщиха на пресконференция Урсула фон дер Лайен и преговарящият

за Брекзит Мишел Барние. Информацията бе потвърдена и от "Даунинг стрийт", съобщи БТА.

Търговското споразумение ще влезе в сила на 1 януари 2021.

Това стана четири години и половина след като Обединеното кралство гласува за напускане на ЕС, само седмица преди края на преходния период за Брекзит на 31 декември и след цяла нощ преговори.

Според източници, които следят преговорите, текстът на сделката и свързаните с нея приложения обхващат около 2000 страници.

Насрочената за 11 часа пресконференция на премиера Борис Джонсън се забави. Причината бе в доизглаждане на някои текстове относно риболовните квоти, за които Великобритания и ЕС не могат да постигнат консенсус.

Договорът включва безпрецедентни клаузи за нулеви мита или квоти за всички стоки, а също така механизми за бъдещо уреждане на различни въпроси в множество сфери - от авиацията и транспорта до ядреното сътрудничество и енергетиката.

"Връщаме си контрола върху нашите пари, граници, закони, търговията и нашите риболовни води", се отбелязва в съобщение на британското правителство.

Политическият анализатор Джордж Паркър каза за в. ''Гардиън'', че това е ''първата търговска сделка в историята, при която бариерите се вдигат, а не се спускат. Въпреки това е чудесна новина за бизнеса след месеци на несигурност и предоставя платформа за сътрудничество с ЕС в бъдеще''.

По време на преговорите обаче се появиха редица проблеми, които потвърждаваха перспективата за Брекзит без сделка. Основните разногласия се въртяха около правата за риболов и така наречените ''равни условия'' - мерки за предотвратяване на нелоялна конкуренция чрез намаляване на стандартите или използване на държавни субсидии.

Премиерът Борис Джонсън призна, че Брекзит без сделка ''може да доведе до тежък период в началото'', но и че Великобритания ще се справи и при такъв сценарий.

Дори и при споразумение за свободна търговия, премахващо всички или повечето мита за стоки, които се търгуват между Обединеното кралство и ЕС, Хилари Бен- председател на комитета за Брекзит към британския парламент, каза за Би Би Си, че износът за Европа ще бъде по-сложен след 1 януари, отколкото е бил досега.

''Притесняваме се какво ще се случи, ако в Дувър се появят камиони, които нямат правилната документация. Не е необходимо много, за да се стигне до нови задръствания. Всички се надяват, че няма да се повторят сцените, на които станахме свидетели през последните няколко дни, но това ще зависи от документите и потока от превозвачи, а онези бизнеси, за които никога не се е налагало да се попълват митнически декларации, ще трябва да работят с нови системи. Информационните технологии бяха доставени много късно, не е налице цялата инфраструктура и има недостиг на специалисти, които да дадат експертни съвети какво трябва да се прави'', коментира Хилъри Бен.

Той също така смята, че дебатът за отношенията между Великобритания с ЕС ще продължи много след 1 януари.

''Дебатът, който ще остане в британската политика, ще бъде какви отношения искаме да имаме в бъдеще с нашите съседи.Надявам се да останем възможно най-близки. Подозирам, че това няма да е краят на преговорите с ЕС, ще има много неща, които да се обсъждат през следващите месеци и години'', посочи Бен.

Министърът по конституционните въпроси на Шотландия Майкъл Ръсел изрази в „Туитър“ съвсем не без основание възмущението си: ''Цинизмът и некомпетентността на правителството на Джонсън са перфектно илюстрирани от заглавията в таблоидите снощи. По този начин се крие истината за пълна му неспособност да се изпълни задачата, за която те твърдяха, че вече е изпълнена''.

Поради липсата на време споразумението няма да бъде ратифицирано от Европейския парламент, както се предвиждаше. То ще бъде постепенно одобрявано от 27-те страни-членки. От британска страна правителството ще отнесе въпроса към парламента.

mediapool.bg