Кламер БГ - Новини: Планът: Перник да се захранва с вода от София

Планът: Перник да се захранва с вода от София

България

|
Пет, 17 Ян 2020г. 22:16ч.
Планът: Перник да се захранва с вода от София

Решението за водната криза в Перник, което се очаква да бъде обсъдено в събота при премиера Бойко Борисов, е захранване от София, научи Mediapool от няколко независими един от друг източника.

По-късно вицепречиерът Томислав Дончев обясни пред БНТ, че водата нямало да се взема от София, а от друг източник, но не посочи кой е той. По думите му става въпрос за сложно техническо решение, а оптимистичният вариант за справяне с кризата е 45 дни, а реалистичният - 2 месеца.

По информация на Mediapool, сред обсъжданите и оглеждани трасета е захранване на Перник с вода от от язовир "Бели Искър" през Горна баня, Княжево и Банкя – т. нар. Рилско водоснабдяване или Владайски канал. Според експерти обаче по този маршрут могат да се осигурят неголеми количества вода.

В последната седмица експерти на "Софийска вода" са правили огледи за определяне на възможните трасета за осигуряване на вода през столицата.

Не е правена оценка обаче колко ще струва това. Според запознати Борисов е готов да осигури пари от бюджета за решаване на водната криза, след като само преди ден бе одобрено създаването на държавен ВиК холдинг с 1 млрд. лева от бюджета.

Според специалисти това е единственото спасение за града, който е на режим от средата на ноември 2019 г. и в язовира за питейна вода "Студена" има количества максимум за месец. Обясняваните от икономическия министър Емил Караниколов варианти всъщност са само за трасето, по което ще се направи връзка на водоснабдителната мрежа на столицата и тази на Перник, твърдят запознати.

На срещата утре трябва да се уточни кой точно ще е маршрутът за свързване на водоснабдителната мрежа на София с тази на Перник и начинът за управление на доставките, които очевидно ще трябва да стават през концесионера на столичната ВиК мрежа "Софийска вода". Цената и сроковете за реализиране на тази идея вероятно ще бъдат обсъдени по-подробно в събота, както и процедурата за възлагане на строежа на връзката.

На срещата в Министерския съвет ще присъстват министрите на околната среда Емил Димитров, на регионалното развитие Петя Аврамова и на енергетиката Теменужка Петкова, както и кметовете на

София и на Перник - Йорданка Фандъкова и Станислав Владимиров, областният управител на Перник Емил Костадинов.

Ще участват и представители на държавната и общинската администрация.

Дончев обаче твърди, че решението за водата в Перник не засяга София.

Прагматичната криза

Той определели като прагматична кризата с водата в Перник и проблемите с вноса на отпадъци, а задържането на вече бившия екоминистър Нено Димов било нов и доста смел подход на прокуратурата, който развалил усещането, че няма безнаказани.

"Всеки от казусите са е различен. Темата с боклука е много дълбока, тъй като времената са други и това е ресурс, не трябва да подлагаме на съмнение кръговата икономика“, коментира той. По думите му в някои държави горенето на боклук стига 60 процента,

а у нас е 3 процента. Важно е обаче какво и къде се гори, тъй като трябват специални филтри на инсталациите, допълни Дончев.

Настройки на контрола

Според него "очевидно контролните системи на МОСВ не са на добро ниво и трябва да са по-силни и по- непробиваеми“ и трябва да се насторят, заради което можело да се наложат и даконодателни промени. Не посочи обаче какво се предвижда в тази посока.

Според него правителственото решение за държавния ВиК холдинг не била обяснена добре и не става въпрос за обединяване на всички ВиК дружества, а вкарването на акциите в дъражвните и държавно-общинските в холдинга. "Ползата е поо-добро управление и скъсване на някои местни зависимости. Възможност за подпомагане, за капацитет, за проектиране, за уникална техника, която да е на холдинга и да се използва при нужда от дърщерните дружества“, обясни още вицепремиерът.

Публична институция + много пари = злоупотреби

По повод критиките, че наливането на един милиард лева в бъдещата структура ще доведе до злоупотрели, Дончев каза, че когато се съберат публична институция и много пари шанс за злоупотреби винаги има, когато има много пари и е публична институция..

Той обаче призна, че само създаването на ВиК холдинга няма да реши проблемите в сектора, който се нуждае от „над 10, ако не и 15 млрд. лв., за да стигнем до европейските нива“. „Това не е сума, която и потребителите могат платят. Необходими са и други мерки“, каза той.

mediapool.bg