Кламер БГ - Новини: Реформата "за след Цацаров" - по идея на Цацаров

Реформата "за след Цацаров" - по идея на Цацаров

България

|
Вт, 16 Апр 2019г. 17:10ч.
Реформата "за след Цацаров" - по идея на Цацаров

"Много е важно хората да разберат, че всичко, което се прави, е за след Цацаров", обяви премиерът Бойко Борисов през август 2015 г. в разгара на дебата за конституционната реформа в съдебната власт, финиширала без промени по отношение на главния прокурор.

Три години и половина по-късно, главният прокурор Сотир Цацаров обяви на 16 април, че подкрепя "идеята на правосъдния министър Данаил Кирилов за разработване на механизъм за разследване на тримата големи в съдебната система".

"Предложението за промени в правосъдната система на министъра е за предсрочно прекратяване на мандати. То е за въвеждане на механизъм, при който т.нар. трима големи, сред които в момента съм и аз, да могат да бъдат разследвани и срещу тях да се провежда дисциплинарно или наказателно производство в случай на обвинения за тежки престъпления или нарушения на служебните задължения", каза Цацаров във Велико Търново, където присъства на честването по случай 140 години от приемането на Търновската конституция.

Той допълни, че "предложението среща разбиране и силна подкрепа от Европейската комисия". Преди ден Цацаров проведе работна среща в Брюксел с заместник-председателя на Европейската комисия Франс Тимерманс.

Приемането на механизъм за разследване на главния прокурор и председателите на двете върховни съдилища е една от най-големите шашми в третия премиерски мандат на Бойко Борисов. Сега Цацаров представи като идея на Данаил Кирилов своето собствено предложение от 2017 година.

Подобни манипулации по темата не са новост. В края на 2017 година тогавашният правосъден министър Цецка Цачева представи същата тази идея на Цацаров като предложение на Европейската комисия.

Политическата измама с разследването на главния прокурор

През 2009 г. излезе присъдата на Европейския съд по правата на човека по делото "Колеви срещу България", в която се констатира, че българският главен прокурор е безконтролна фигура, поставена над закона. Проблемът е, че Цацаров (а и неговите предшественици-б.р.) контролира пряко всички прокурори. Това означава, че ако главният прокурор извърши престъпление, той може да разпореди да не бъде разследван и никой няма да му се опълчи. Вече десет години Съветът на Европа настоява този огромен дефект да се поправи, но българските власти напълно игнорират решението на съда, въпреки че то е задължително.

Нито една международна институция не е констатирала проблем с разследването на председателите на върховните съдилища, защото те могат да бъдат разследвани и сега.

Дебатът за безкронтролността на главния прокурор бе отворен отново през декември 2015 г. чрез доклада от мисията на европейските прокурори в България .Те констатираха, че практически няма кой да разследва главния прокурор, ако той извърши престъпление. Поради това те предложиха създаване на специална процедура за разследване.

Според европейските експерти главният прокурор трябва може да бъде разследван от "независимо лице, заемащо висша длъжност в съдебната система извън системата на прокуратурата". Предложението бе това да е шефът на Националната следствена служба, ако той се превърне в независим от прокуратурата магистрат.

През пролетта на 2017 г. избухна скандалът "Цумгейт", при който известен бизнесмен и издател разказа как е бил притискан и сплашван от обвинител №1. Нито една институция не обърна сериозно внимание на казуса. Впоследствие шефът на ВКС Лозан Панов проведе серия от срещи, включително с премиера Борисов, по темата за безконтролността на главния прокурор. Паралелно с това тръгнаха упорити слухове, че мнозинството на Цацаров във Висшия съдебен съвет готви отстраняването на Панов като акт на отмъщение.

На 20 май същата година Лозан Панов коментира остро, че всеки път депутатите се отдръпват от темата за отговорността на главния прокурор, сякаш това е някаква "тера инкогнита" за тях.

"Няма значение как ще се казва главният прокурор, дали ще е Никола Филчев или Сотир Цацаров, няма значение и как ще се казва следващият главен прокурор. Ако тези свръхправомощия в държавата водят до това тя да не е парламентарна република, а прокурорска република, съзнавате, че и аз, а и който и да е друг магистрат, не би бил по-добър при толкова много правомощия, а липса на отговорност за това", каза Панов.

Няколко часа след това изявление на Панов, самият Цацаров предложи създаване на процедура, по която главният прокурор да бъде разследван, но тя да важи и за ръководителите на върховните съдилища.

"Моят статут, колкото и странно да звучи, може би (така звучи) и на самия г-н Панов, е напълно еднакъв с неговия. По един и същи начин сме избирани, по един и същи начин се урежда нашето освобождаване. Следователно, ако законодателят вземе едно такова решение, в което аз не виждам нищо опасно, а напротив, то едно такова решение би трябвало да обхваща "тримата големи". Напълно възможно е създаването на такъв механизъм", каза тогава Цацаров в отговор на искането на Панов.

Така се роди идеята за създаването на механизма за разследване на "тримата големи".

Данаил Кирилов досущ като Цецка Цачева

Още при самото представяне на управленската програма на кабинета "Борисов 3" в сектор "правосъдие", Цецка Цачева обяви, че ще създава механизъм за разследване на "тримата големи" в съдебната власт по рецептата на Цацаров. Това беше през август 2017 година. Цачева може да бъде обвинена, че нарочно не направи абсолютно нищо в продължение на две години. Сега Данаил Кирилов обещава абсолютно същото още при първите си изяви.

Разликата е, че считано от днешна дата, до края на мандата на главния прокурор остават само осем месеца и е ясно, че реформата ще остане "за след Цацаров" , както обяви Бойко Борисов още през 2015 година. Премиерът е на път да спази обещанието си, защото мандатът на Цацаров изтича през януари.

mediapool.bg