Кламер БГ - Новини: Рекордна гореща вълна в Индия и Пакистан доведе до спирания на тока

Рекордна гореща вълна в Индия и Пакистан доведе до спирания на тока

Свят

|
Пет, 29 Апр 2022г. 17:44ч.
Рекордна гореща вълна в Индия и Пакистан доведе до спирания на тока

Сн. ЕПА/БГНЕС

Спиране на тока в Индия и Пакистан днес влоши ситуацията за милиони жители, вече засегнати от рекордната гореща вълна, която експертите свързват с изменението на климата, предаде Франс прес.

Необичайно горещите март и април засилиха потреблението на електроенергия в Индия и особено в Пакистан. Електроцентралите изпитват недостиг на въглища, за да задоволят търсенето.

В няколко пакистански града миналата седмица имаше спиране на тока - до осем часа дневно, а в селските райони за половината от деня напрежението бе намалено наполовина. "В цялата страна има криза с електроенергията и намаляване на напрежението в мрежата", каза министърът на енергетиката Хурам Дастгир Хан, имайки предвид недостига и "техническите неизправности".

В някои райони на Пакистан се очаква температурите да се повишат с 8 градуса над обичайното, а в сряда да достигнат 48 градуса според Пакистанското метеорологично дружество.

Пакистан издаде предупреждение за горещини след най-горещия март от 61 години, а в части от съседна Индия затвориха училищата и улиците опустяха, след като горещата вълна и днес не показа признаци на отслабване, съобщиха служители, цитирани от Ройтерс.

Пакистанската федерална министърка по въпросите на климатичните промени и сенаторка Шери Рехман призова федералните и провинциалните власти да вземат предпазни мерки, за да се справят с горещата вълна, която вдигна температурите до 47 градуса в някои части от страната.

Повече от един милиард души може да бъдат засегнати от горещините в региона, предупредиха учени, свързвайки ранното настъпване на лятото с климатичните промени. За първи път Пакистан преминава направо от зимата към лятото без пролетен сезон, каза Рехман.

В цяла Южна Азия хората търсят спасение от екстремните горещини, а метеорологичната служба в Делхи съобщи, че климатичните условия няма да се променят през следващите три дни. Все повече хора се разболяват заради излагане на горещините, съобщават индийски лекари. В момента сърдечните удари будят по-голяма тревога от очакваната четвърта вълна на пандемията от коронавируса.

mediapool.bg