Кламер БГ - Новини: Рекорден снеговалеж в САЩ взе три жертви

Рекорден снеговалеж в САЩ взе три жертви

Свят

|
Пет, 22 Ян 2016г. 09:10ч.
Рекорден снеговалеж в САЩ взе три жертви

Най-малко трима души са загинали вследствие на обилните снеговалежи в редица райони в източната и централната част на САЩ, съобщиха агенциите.

Зимата пристига със закъснение, но с гръм и трясък по атлантическото крайбрежие на страната. Очаква се в петък и събота бурята "Джонас" да натрупа до 50-60 см снежна покривка на места, особено във Вашингтон, което ще е рекорд за последния близо един век

"Голяма зимна буря ще засегне част от източното крайбрежие на САЩ между петък и събота вечерта с обилни снеговалежи, поледици, силни ветрове и наводнения по крайбрежната ивица", предупредиха синоптиците.

Влошаването на времето ще започне от днес следобед, когато снеговалежите ще са най-обилни, а ветровете ще са най-силни, със скорост до 90 км/ч. Тези условия ще се задържат и през целия утрешен ден.

Снеговалежите вече причиниха задръствания и голям брой пътнотранспортни произшествия в редица щати. Двама души загинаха при автомобилна злополука в Северна Каролина, а един - в Тенеси.

Хиляди полети бяха анулирани или забавени в редица щати по източното крайбрежие на САЩ. Най-засегнати са Ню Йорк, Пенсилвания, Масачузетс, Северна Каролина и федералният окръг Колумбия.

Националната метеорологична служба на САЩ прогнозира, че бурята, която е възможно да се окаже най-мощната в страната през последното десетилетие, може да причини щети за 1 милиард долара.

Във Вашингтон метрото няма да работи през почивните дни, предаде ТАСС, като се позова на неговата управа.

Жителите на столицата се запасяват с храна и други продукти. Държавните училища в града ще останат затворени днес.

Жителите на Вашингтон вече преживяха "генерална репетиция" на задаващата се буря в сряда, когато валя лек сняг. Улиците до голяма степен не бяха обработени преди валежите, което доведе до големи задръствания - проблем, за който кметицата Мюриъл Боусър се извини още в четвъртък, отбелязва ДПА.

Местните власти изглежда бяха изненадани от снега в сряда, но няма да бъдат изненадани от снега в петък, заяви говорителят на Белия дом Джош Ърнест. Той посочи, че президентът Барак Обама ще си остане в Белия дом по време на задаващата се буря.

mediapool.bg