Кламер БГ - Новини: Рекорден брой жертви на свръхдоза в САЩ

Рекорден брой жертви на свръхдоза в САЩ

Свят

|
Четв, 18 Ноем 2021г. 19:45ч.
Рекорден брой жертви на свръхдоза в САЩ

Рекорден брой жертви на свръхдоза в САЩ

Съединените щати са регистрирали рекорден брой смъртни случаи от свръхдоза наркотик за едногодишен период - над 100 хиляди, предаде Франс прес, като се позова на здравните власти.

Агенцията отбелязва, че този мрачен праг е бил преминат за първи път и това е съвпаднало с пандемията от новия коронавирус.

Между април 2020 г. и същия месец тази година в САЩ са били регистрирани 100 306 починали от свръхдоза наркотик – 28.5 процента повече в сравнение с предходния 12-месечен период, съобщиха днес Центровете за контрол и превенция на заболяванията.

Представителка на американската федерална агенция отбеляза, че в голямата си част тези смъртни случаи са били причинени от синтетични наркотици като незаконно произведен фентанил.

"Моята администрация се ангажира да направи всичко, което е в нейните правомощия, за да се бори срещу зависимостта от наркотиците и да сложи край на тази епидемия от свръхдози", заяви в комюнике президентът на САЩ Джо Байдън. Той добави, че докато Съединените щати продължават да постигат напредък в борбата с коронавируса, те не може да пренебрегват тази епидемия, засегнала семейства и общности в цялата страна.

mediapool.bg