Кламер БГ - Новини: Рейтингът на Байдън се е повишил преди изборите през ноември

Рейтингът на Байдън се е повишил преди изборите през ноември

Свят

|
Четв, 15 Септ 2022г. 12:42ч.
Рейтингът на Байдън се е повишил преди изборите през ноември

Рейтингът на Байдън се е повишил преди изборите през ноември

Общественото одобрение за американския президент Джо Байдън се е повишило значително, след като през лятото достигна най-ниското си ниво, но все още има притеснения за справянето му в икономиката, сочи ново проучване на общественото мнение, цитирано от Асошиейтед прес.

Анкетата на Центъра за изследване на обществените въпроси на АП и Националния център за проучване на общественото мнение (НЦПОМ) показва, че подкрепата за Байдън се е увеличила на 45 процента - от 36 процента през юли. Повишението до голяма степен се дължи на нарастване на популярността му сред демократите преди междинните избори за Конгрес през ноември.

През летните месеци, когато цените на бензина достигнаха върхови равнища, а политиците в Конгреса изглеждаха в безизходица, демократите се изправиха пред перспективата да понесат тежки загуби от републиканците. Сега шансовете им обаче изглеждат по-добри, след като управляващата партия постигна поредица законодателни успехи, отбелязва АП.

Социологическите данни сочат, че Байдън продължава да не е одобряван от повечето американци – 53 процента, а представянето му в икономиката все още е слабо – едва 38 процента смятат, че той се справя добре в икономически план, на фона на трайно високата инфлация в САЩ. Проучването обаче предполага, че президентът и неговата Демократическа партия засилват позициите си преди изборите.

Средните цени на бензина спаднаха с 26 процента от юни, достигайки 3,71 долара за галон, което намали до известна степен натиска върху семейните бюджети, въпреки че инфлацията остава висока. Конгресът също така прие важни законопроекти през последния месец, които може да доведат до промени в икономиката и да намалят въглеродните емисии.

Според допитването на АП-НЦПОМ подкрепата на демократите за Байдън се е повишила, което е довело и до повишаване на рейтинга му като цяло. Сега 78 процента от демократите одобряват неговото представяне като президент, докато през юли делът им е бил 65 процента. Конкретно в областта на икономиката подкрепата за него сред демократите се е повишила на 66 процента – от 54 процента през юни.

Анкетата сочи, че сред републиканците отношението към Байдън остава също толкова отрицателно, колкото и преди това. Само около 10 процента от тях одобряват президента като цяло или представянето му конкретно в икономиката - приблизително толкова е бил делът им и по-рано през лятото.

В момента рейтингът на Байдън е подобен на този през първото тримесечие на годината, след като през май, юни и юли не надвишаваше 40 процента. Популярността му обаче все още не е на нивото от началото на неговото президентство – според данните на АП-НЦПОМ през първите шест месеца от мандата му подкрепата за него е била 60 процента.

mediapool.bg